Σάββατο 27.04.2024
More

    Με ιταλικές εμπειρίες από τον κόσμο του τυριού

    17 σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων βρέθηκαν για διάστημα δύο εβδομάδων στην περιοχή του Πιεμόντε της Ιταλίας

    Την ευκαιρία της γνωριμίας με παραδοσιακές τεχνικές τυροκόμησης και αξιοποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων σε παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες μορφές στην Ιταλία, είχαν 17 σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που με τη διευθύντρια Αλεξάνδρα Μέγα βρέθηκαν για διάστημα δύο εβδομάδων στην περιοχή του Πιεμόντε.

    Η επίσκεψη, μία από τις τέσσερις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για ομάδες σπουδαστών στο εξωτερικό, έγινε στο πλαίσιο της διαπίστευσης του ΕΛΓΟ Δήμητρα από το ΙΚΥ για το πρόγραμμα Erasmus.

    Εκτός όμως από τις παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές τυροκόμησης, οι σπουδαστές είχαν τη δυνατότητα, όπως ανέφερε η κα Μέγα σε δηλώσεις της στο ITV να έρθουν σε επαφή με δραστηριότητες της οικοτεχνίας και του αγροτουρισμού, όπως και τη γαστρονομική παράδοση του τόπου.

    Όπως εξήγησε η κα Μέγα, η εμπειρία ήταν μοναδική, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι σπουδαστές όμως από την άλλη επέδειξαν και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και υπευθυνότητας, καταπλήσσοντας τους οικοδεσπότες με τις γνώσεις τους.

    Εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση στην τυροκομία, οι σπουδαστές συμμετείχαν και σε πρακτική εξάσκηση με τυροκόμηση στο τυροκομείο της  Agenform, στην πόλη Μορέτα. Επίσης επισκέφθηκαν φάρμες ιδιοπαραγωγής, όπως η μονάδα της οικογένειας Giordano που εκτρέφει αγελάδες ελευθέρας βοσκής στα όρια του Εθνικού Πάρκου των Άλπεων και τα προϊόντα που παράγει τα διαθέτει από πρατήριο λιανικής στο χωριό που έχει γνωρίσει εντυπωσιακή άνοδο της επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια.

    «Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους σπουδαστές και για όσους συμμετείχαν στο ταξίδι, και για να γνωρίσουμε διαφορετικές τεχνικές τυροκόμησης ξακουστών ή και άγνωστων σε εμάς τυριών, αλλά από την άλλη είμαστε και υπερήφανοι για το επίπεδο των γνώσεων που έδειξαν πως κατέχουν οι δικοί μας σπουδαστές», ανέφερε η κα Μέγα.

    Ο πρώτος χρόνος του Δ.ΙΕΚ

    Πριν από λίγες ημέρες στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η πρώτη εκπαιδευτική χρονιά για το Δ.ΙΕΚ της Γαλακτοκομικής με τη νέα θεσμική διάσταση με την κα Μέγα να κάνει λόγο για μία ιδιαίτερα απαιτητική, ενδιαφέρουσα, απλά επιτυχημένη χρονιά, που έβαλε ακόμη ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών και απαιτήσεων για τους απόφοιτους της Σχολής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την έκθεση δεκάδων τυροκομικών προϊόντων από μικρές και μεγαλύτερες μονάδες όλης της Ελλάδας, με στόχο και οι καταναλωτές, αλλά και οι ίδιοι οι σπουδαστές να τα γνωρίσουν, εκδήλωση που η Γαλακτοκομική Σχολή θέλει να την επαναλάβει και να τη μετατρέψει σε έναν θεσμό.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ