Τετάρτη 08.12.2021
More

  Αποχρώσεις- Χάσματα γνώσης

  Καμιά φορά μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη η έλλειψη κοινού νου και γενικής γνώσης από μεγάλο μέρος ανθρώπων γύρω μας. Κάτι που είμαστε σίγουροι ότι είναι κοινή αλήθεια και δεδομένο, αποκαλύπτεται ότι για κάποιους είναι μία άγνωστη χώρα.

  Ως ένα βαθμό, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Η διαφορά ηλικίας είναι για παράδειγμα μία από τις αιτίες. Οι νέοι δεν οφείλουν να γνωρίζουν αυτά που οι μεγαλύτεροι θεωρούν συνήθη.

  Δεν είναι όμως πάντα και ακριβώς θέμα ηλικίας,. Συχνά παρατηρείται ένα χάσμα εκεί που αλλιώς μία αλυσίδα γνώσης διαπερνούσε τις γενιές.

  Η περίπτωση των σοσιαλιστικών κρατών προ του 1990 ήταν μία γνώση που την ήξερες ακόμα και αν δεν ασχολούσουν με ιδεολογικά ζητήματα ή δεν σε είχε απασχολήσει το θέμα του Ψυχρού Πολέμου. Οι νεότεροι πάντως καταλάβαιναν ακόμα και στον χάρτη ότι υπήρχαν διαφορές και διαχωρισμοί που επηρέαζαν την πολιτική. Σήμερα αυτός ο διαχωρισμός είναι προϊστορία για όποιον γεννήθηκε μετά το 2000 και δυσκολεύεται να καταλάβει τι εννοεί ακόμα και ένα ιστορικό βιβλίο για αυτήν την περίοδο.

  Αυτά τα χάσματα έχουν σημασία αφενός γιατί μας εμποδίζουν να επικοινήσουμε με άλλους και αφετέρου γιατί ενδέχεται να οδηγούν και σε αναθεωρήσουν που οδηγούν σε σκοτεινούς δρόμους.

  Αν δεν ασχολείσαι ή δεν ξέρεις, μπορεί και να μην ενοχληθείς και τόσο αν κάποιος σηκώσει το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ