Δευτέρα 20.09.2021
More

  Αποχρώσεις- Έχει λύσεις για την ανασφάλεια του κόσμου;

  Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στη ΔΕΘ: Η ανασφάλεια πολύ μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων. Πρόκειται για μία πολύπλοκη κατάσταση, αλλά όχι πρωτόγνωρη για την ελληνική κοινωνία που βγαίνει ήδη μέσα από μία κρίση που κρατάει σχεδόν 12 χρόνια.

  Η ανασφάλεια αυτή τη στιγμή ίσως να έχει να κάνει λιγότερο με την πανδημία, η οποία όμως δημιουργεί ένα ευρύ αρνητικό πλαίσιο και εντείνει όλες τις άλλες πτυχές.

  Το βασικό πρόβλημα των πολλών νοικοκυριών, είναι πώς θα βγει ο χειμώνας. Και έχει να κάνει με την ακρίβεια, την έλλειψη δουλειάς και τα μειωμένα έσοδα από τους μισθούς. Οι ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων μπορεί να οφείλονται και στη διεθνή κατάσταση των αγορών, όμως υπονομεύουν την καθημερινότητα των πολιτών σε μεγάλο βαθμό. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα πέσουν οι τιμές σε δύο μήνες. Μόνο η ακρίβεια στο ρεύμα και το πετρέλαιο φτάνει και περισσεύει ώστε να ενταθεί η ανησυχία. Πώς θα ζεσταθούν τόσοι άνθρωποι;

  Η κυβέρνηση έχει μικρά περιθώρια παρεμβάσεων. Κι αυτό γιατί πλέον οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ασκήσουν παρεμβατικές πολιτικές στην αγορά. Έχουν μόνο ρυθμιστικό ρόλο. Μπορεί όμως να ασκήσουν πολιτικές αναδιανομής πλούτου ώστε να ενισχυθούν τα νοικοκυριά. Όμως αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Τα δε δημοσιονομικά λεγόμενα περιθώρια είναι μικρά λόγω των μνημονίων, αλλά και των περιορισμένων πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Μόνο κονδύλια προς ευπαθείς ομάδες και κάποια επιδόματα θα μπορούσε ίσως να διαθέσει η κυβέρνηση.

  Υπάρχει και το ζήτημα της ανάπτυξης, των πόρων που θα επενδυθούν στην οικονομία (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ). Θα βοηθήσουν προφανώς όμως δεν μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα. Κι αυτό τελικά είναι το ζήτημα της συγκυρίας. Και η συγκυρία πολλές φορές δημιουργεί πολιτικά ζητήματα.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ