Κυριακή 26.06.2022
More

  Αποχρώσεις- Ένα τρίμηνο σύνθεσης και συμμαχίας

  Ας δεχθούμε ότι έχει ένα δίκιο η κυβέρνηση. Όταν κλείνει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, ανησυχούμε για την οικονομία και την αγορά που κινδυνεύει με πτώχευση. Όταν ανοίγει τις δραστηριότητες ανησυχούμε για την αύξηση των μολύνσεων και τη διάδοση της νόσου. Μέχρις εκεί όμως. Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Δεν βρισκόμαστε σε μία κανονική περίοδο ώστε να συζητάμε χαλαρά αν είμαστε κατά ή υπέρ ενός κυβερνητικού μέτρου. Είμαστε σε μία πολύ έκτακτη κατάσταση. Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση επικαλείται συχνά την κατάσταση πρωτοφανούς κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

  Ακριβώς επειδή περπατάμε σε πρωτόγνωρους δρόμους, και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, η προσέγγιση που έχει κάθε πολίτης, ξεπερνά τη συνήθη πολιτική αντιπαράθεση και υπερβαίνει το απλό «ναι» ή «όχι» σε μία κυβερνητική πολιτική.

  Όλοι μας, όλες οι πλευρές, όλοι όσοι εμπλέκονται συλλογικά και ατομικά στις πτυχές του οικονομικού και κοινωνικού βίου, έχουν παραπάνω από μία απόψεις για το τι μπορεί να γίνει κάθε φορά. Άλλος στέκεται στο πώς θα λειτουργεί το εμπόριο κι άλλος στην πίεση που του ασκεί η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης. Άλλος σκέφτεται πώς θα πάει σε ένα νοσοκομείο στην Αθήνα κι άλλος αν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια. Κι όλοι μαζί έχουν το δικό τους δίκιο, αλλά βιώνουν και την αντίφαση να μην μπορούν να το ικανοποιήσουν ταυτόχρονα γιατί αλληλοσυγκρούονται οι ατομικές επιδιώξεις τους. Πώς βγάζεις άκρη μέσα από όλο αυτό;

  Είναι ίσως η ώρα για μία νέα, διαφορετική διαδρομή. Είναι η ώρα των συνθέσεων και των κοινών πολιτικών που θα προκαλούν και τη συμμετοχή του κόσμου. Γιατί σήμερα ο πολύς κόσμος στέκεται αποστασιοποιημένος. Τηρεί τα μέτρα μεν κατά πλειοψηφία, όμως δεν δείχνει και πολύ θερμός με τις συνεχείς ανακοινώσεις περί αλλαγής του «χάρτη» και των πίσω μπρος των μέτρων.

  Η νέα διαδρομή προϋποθέτει από την κυβέρνηση να κάνει πίσω και να σταματήσει την προβολή της «επιτυχημένης» προσπάθειας επί ένα χρόνο. Κι από την αντιπολίτευση να γειώσει τις προτάσεις της πάνω σε μία δύσκολη πραγματικότητα με πολλούς περιορισμούς και αντιφάσεις.

  Το επόμενο τρίμηνο, με συλλογικές και κοινές αντιλήψεις, με ένα πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο την έξοδο από την κρίση και την αξιοποίηση κάθε υπαρκτής δυνατότητας, θα μπορούσε να μειώσει τις διαμάχες και να κινητοποιήσει την κοινωνία ώστε στην αρχή του καλοκαιριού ο απολογισμός που θα γίνει να είναι πολύ πιο αισιόδοξος, πάντα στο μέτρο του δυνατού και του ανθρώπινου.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ