Πέμπτη 21.10.2021
More

  Αποχρώσεις- Ενδυναμώνοντας τη ζωή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας

  Το μεσημέρι της Τετάρτης παρακολούθησα την παρουσίαση του προγράμματος για τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Δικτύου προώθησης της συμμετοχής στα κοινά των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στον Δήμο Ιωαννιτών. Θα το τρέξει η ΕΨΕΠ (www.epsep.gr) που έχει μεγάλη εμπειρία ενώ έγινε και μία παρουσίαση από τους εταίρους στη Νορβηγία, οι οποίοι έδωσαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή των ηλικιωμένων στη χώρα τους.

  Είναι αξιοπρόσεκτο ότι και στη Νορβηγία οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν μεν σε μεγάλο βαθμό ένα ιδιόκτητο σπίτι ή ακίνητη περιουσία, αλλά όχι πάντα και τις ανάλογες συντάξεις ή μισθούς ώστε να ζουν άνετα. Επίσης, όσοι διαμένουν στην ύπαιθρο αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας. Έτσι, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, τα βιοποριστικά προβλήματα συναντούν τη νέα κατάσταση που δημιουργεί συχνά η συνταξιοδότηση με πολλούς ανθρώπους που έχουν και την εμπειρία και τις δεξιότητες να μένουν στην άκρη και να μην μετέχουν τα κοινά βιώνοντας μοναξιά και απομόνωση.

  Το ενδιαφέρον του προγράμματος είναι ότι δεν θέλει να προσφέρει λύσεις εκ των άνω, αλλά θέλει να κινητοποιήσει από κάτω τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα με τις δικές τους ανάγκες τις οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν οι τοπικές πολιτικές από τον δήμο για παράδειγμα. Για αυτό και έγινε ανοιχτό κάλεσμα σε εθελοντές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη δημιουργία αρχικά μίας ομάδας που θα συγκεντρώσει προτάσεις και σε συνδυασμό με άλλες δράσεις όπως μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορέσει να συγκροτήσει μία βάση διαλόγου. Εκεί θα έρθει ο Δήμος και οι τοπικές αρχές να ακούσουν και να διαμορφώσουν τις δικές τους πολιτικές σε ικανοποίηση των θεμάτων που θα τους τεθούν.

  Ο κορμός αυτής της ιδέας είναι ανάποδος από όσα γνωρίζουμε στα καθ’ ημάς που συμπυκνώνονται στο «πού είναι το κράτος;», αλλά μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην κινητοποίηση μέσα από την κοινωνία, με συμμετοχή και ενδυνάμωση όσων επιζητούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ