Κυριακή 27.09.2020
More

  Αποχρώσεις-Επιστρέφει η διαίρεση μεταξύ των εχόντων και όσων περνούν μέρα με τη μέρα

  Μία βαθιά διαιρετική συνθήκη επιστρέφει στο προσκήνιο μετά την πρώτη είσοδό της στα χρόνια της οικονομικής κρίσης: Για μία ακόμα φορά, η γραμμή που διαπερνά την ελληνική κοινωνία είναι αυτή μεταξύ όσων έχουν και νιώθουν ασφαλείς και όσων δεν έχουν και βιώνουν την ανασφάλεια για το μέλλον.

  Για μην παρεξηγηθούμε δεν πρόκειται για τις παλιές λαϊκιστικές διαιρέσεις εκ των άνω, μεταξύ εχόντων και μη.

  Αυτό που βιώνουμε σήμερα έχει πιο καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά και έρχεται από τα κάτω προς τα πάνω, διαπερνόντας οριζόντια κομματικές εντάξεις και πολιτικές προτιμήσεις. Παράγει όμως νέα πολιτικά αποτελέσματα και προκλήσεις.

  Ως έναν βαθμό γνωρίζουμε ήδη τα δεδομένα της εικόνας αφού την είδαμε να διαμορφώνεται από την αρχή της κρίσης της πανδημίας.

  Από τη μία πλευρά είναι οι πολλοί. Είναι οι μισθωτοί που δεν πληρώνονται ή φοβούνται ότι δεν θα πληρώνονται στο άμεσο μέλλον λόγω του πλήγματος στις επιχειρήσεις που εργάζονται. Είναι οι άνεργοι και οι μη έχοντες εισόδημα που αυξήθηκαν ραγδαία ακόμα και αν δεν το δείχνουν οι αριθμοί, γιατί λείπουν οι άτυπες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τουρισμό που έδιναν έναν εισόδημα. Είναι όσοι δεν έχουν πια αποταμιεύσεις μετά την κρίση και πλέον ζουν μέρα με τη μέρα. Είναι οι ευάλωτοι εργαζόμενοι που δεν έχουν εργασιακή ασφάλεια και κινούνται πολλά χρόνια τώρα σε μία ρευστή ζώνη στην οποία τίποτα δεν είναι δεδομένο για το εισόδημά τους.

  Αυτή η ομάδα είναι η πολυπληθέστερη και αποτελεί τον κορμό της κοινωνικής συγκρότησης σήμερα, όπως ισχύει και διαχρονικά.

  Υπάρχει απέναντί τους μία ολιγάριθμη ομάδα, που δεν βιώνει καμιά ανασφάλεια κυρίως γιατί έχει αποταμιεύσεις από το παρελθόν και ακίνητη περιουσία συνήθως από την οικογενειακή περιουσία και συχνά διαθέτει προσβάσεις ή και θέσεις στους μηχανισμούς εξουσίας που της επιτρέπει να πορεύεται «θωρακισμένη» από τις μεταβολές της οικονομίας. Είναι φυσικό αυτή η κοινωνική ομάδα να έχει βαρύνουσα σημασία και λόγο στις εξελίξεις.

  Τέλος, υπάρχουν και οι ενδιάμεσοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν εγγυημένα από το Δημόσιο εισοδήματα, νιώθουν όμως ήδη την ανησυχία για το μέλλον όσο βλέπουν ότι τα δημόσια έσοδα αφενός μειώνονται, αφετέρου μπαίνουν σε μία νέα φάση ελέγχου και επιτήρησης, όπως υποδηλώνουν οι ρυθμίσεις που αναδύονται για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για μειωμένα αναδρομικά, σε αυτόν τον κόσμο λειτούργησε ήδη ως καμπανάκι για μία επερχόμενη λιτότητα.

  Όσον αφορά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν καλά εισοδήματα από την- όλο και πιο σκληρή- εργασία τους, δεν μπορεί παρά να παρακολουθούν με ανησυχία τη μεταβαλλόμενη κατάσταση στην οικονομία και την επέλαση της ύφεσης.

  Με αυτά ως δεδομένα είναι φανερό και για ποιους λόγους αυξάνεται η ανασφάλεια μέσα στην κοινωνία και η ανησυχία. Και το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγει αυτή η ανασφάλεια είναι ότι σε καλεί να τοποθετηθείς για το πώς θα εξασφαλίσεις συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας στους πολλούς από τους οποίους περιμένεις να γίνουν και η «μηχανή» της ανάκαμψης, την ώρα που οι λιγότεροι πιέζουν ώστε να εξασφαλιστεί η πολυετής ασυλία τους από τη φορολογία ή την απουσία επενδυτικού πνεύματος και η προστασία του ατομικού τους και μόνο σύμπαντος, ενίοτε ακόμα και σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας και της προόδου της χώρας. Τα κόμματα εξουσίας καλούντα να τοποθετηθούν και να διαλέξουν πλευρά.

  Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  218 νέα κρούσματα- 4 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 218 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

  Επιστροφή στην Super League με το δεξί για τον ΠΑΣ- 2-2 με τον Άρη

  Με το δεξί επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα ο ΠΑΣ που απέσπασε ισοπαλία (2-2) από τον Άρη εκτός έδρας

  Πιέσεις για παράταση στη δήλωση αυθαιρέτων

  Την παράταση των προθεσμιών ένταξης και υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στον ν. 4495/2017 ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

  Αναστάτωση για τα διπλώματα οδήγησης

  Πολύ διαφορετική η οδήγηση μηχανής από αυτοκίνητο επισημαίνουν οι εκπαιδευτές

  Το κέντρο βάρους στην κοινωνική πολιτική

  Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.