Τρίτη 20.04.2021
More

  Αποχρώσεις-Η ιστορικής σημασίας πρώτη έγκριση εμβολίου

  Σε μία ιστορική φάση περνάει η αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλον τον κόσμο με την έγκριση στην Ευρώπη του πρώτου εμβολίου.

  Την ώρα που ένα εμβόλιο γίνεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ που από χτες εισήχθη και δεύτερο ή άλλες χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα, η Ευρώπη προχώρησε με έναν θεσμικό τρόπο στην έγκριση του πρώτου εμβολίου για τις χώρες της ΕΕ μέσα από τη διαδικασία που ακολουθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ένας δημόσιος φορέας, ο οργανωμένος εκπρόσωπος των κρατών μελών δίνει την άδεια σε ένα εμβόλιο να περάσει στην αγορά, η οποία με έναν κεντρικά οργανωμένο σε αυτήν την περίπτωση μηχανισμό θα αποτελέσει το πεδίο για τον εμβολιασμό των πρώτων πολιτών. Ήδη όλα τα κράτη, όπως και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους και ξέρουν ποιους θα εμβολιάσουν πρώτους που θα είναι γιατροί και νοσηλευτές στα μεγάλα νοσοκομεία και ένας αριθμός πολιτικών με πρώτον τον πρωθυπουργό οι οποία θα δώσουν και το καλό παράδειγμα.

  Η ιστορικότητα των στιγμών είναι δεδομένη αφού πρόκειται για την πιο σημαντική, την κορυφαία απάντηση της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία, σε μία ασθένεια που έχει επιφέρει την απώλεια τόσων και τόσων ανθρώπων και απειλεί τη ζωή ακόμα περισσότερων.

  Η σημασία της έγκρισης των εμβολίων από τα κράτη, είναι παράλληλα η κομβική εκείνη κίνηση που δείχνει το δημόσιο συμφέρον και την κρατική καθοδήγηση, στοιχεία καθοριστικά για τη δημόσια Υγεία.

  Δυστυχώς τα εμβόλια θα είναι ακόμα λίγα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι για την Ελλάδα μέχρι τον Μάρτιο οι δόσεις δεν θα φτάνουν το 1,5 εκατ. Αναμένεται όμως να δοθεί έγκριση και σε άλλα δύο εμβόλια μέσα στον Ιανουάριο από τα οποία έχουν εξασφαλιστεί δόσεις για την ΕΕ. Θα περιμένουμε με αγωνία και αυτές τις εγκρίσεις γιατί μόνο η μαζικότητα του εμβολιασμού είναι ικανή να αλλάξει τη μεγάλη εικόνα, να αναχαιτίσει τη μετάδοση της νόσου και  να μας βγάλει από τα σπίτια μας που έχουμε κλειστεί.

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ