Δευτέρα 21.09.2020
More

  Αποχρώσεις- Ιεράρχηση των αναγκών της πόλης σε υποδομές

  Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη συζητάμε θέματα που έχουν να κάνουν στην ουσία με τις υποδομές. Η πλατεία και το μέλλον της, ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, ακόμα και οι ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες που προκύπτουν κάθε χρόνο.

  Δεν είναι τα Γιάννενα η μόνη πόλη που έχει προβλήματα υποδομών. Σε όλη τη χώρα, διαπιστώνονται συνεχώς ελλείψεις οι οποίες έχουν διπλή όψη: Από τη μία παλιώνουν οι υποδομές από το παρελθόν και χρειάζονται συντηρήσεις, αλλά και αναβάθμιση, κυρίως ενεργειακή, και από την άλλη υπάρχουν, προκύπτουν συνέχεια νέες ανάγκες, ακριβώς γιατί ο κόσμος προχωράει και δημιουργεί ανάγκες και υπηρεσίες.

  Είναι αυτονόητο να σημειωθεί, ότι οι υποδομές είναι συνάρτηση των οικονομικών διαθεσίμων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αν δούμε ιστορικά την πορεία των μεγάλων έργων θα φανεί ότι αναπτύχθηκαν οι μεγάλες παρεμβάσεις στη χώρα, όταν αναπτύχθηκε πολύ η ελληνική οικονομία, μετά το ’80 και βέβαια όταν εισέρρευσαν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

  Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είμαστε σε ένα μεταίχμιο. Υποδομές του ’80 έχουν ηλικία ήδη 40 ετών, οι δημόσιοι πόροι δεν είναι επαρκείς και τα ευρωπαϊκά Ταμεία στοχεύουν πια λιγότερο στις υποδομές και περισσότερο στη δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς, άυλων επενδύσεων, νέες τεχνολογίες κλπ.

  Τι μπορεί να κάνει συνεπώς μία πόλη μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό όπως διαμορφώνεται; Το κυριότερο που πρέπει να κάνει είναι να ιεραρχήσει με θάρρος τις προτεραιότητές της. Μία πόλη χρειάζεται σχολεία, αλλά αλλάζει συνέχεια και η οικιστική σύνθεση με μετακινήσεις που δεν προβλέπονται πάντα. Χρειάζεται δημόσιους χώρους, με γνώμονα όμως την ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων και την ψυχική τους ανάταση και όχι την εμπορευματοποίηση και επέκταση της αγοράς (οι πλατείες είναι αίθρια εμπορικών κέντρων). Χρειάζεται πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, αλλά και γραφεία υπηρεσιών, δρόμους, ψηφιακές λεωφόρος διασύνδεσης. Πολλά χρειάζεται η πόλη μας και δεν τα έχει.

  Αυτό που μπορεί να κάνει σίγουρα είναι να τα συζητήσει όλα αυτά, με τα δεδομένα και τις απόψεις όλων των πλευρών πάνω στο τραπέζι. Και μακριά από τους παλιούς τρόπους για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή ή τις καλύτερες διασυνδέσεις στην κεντρική εξουσία. Με κάτι τέτοια άλλωστε φτάσαμε και στην κρίση, μην το ξεχνάμε…

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Συνελήφθη ο δράστης που πυροβόλησε τον αδερφό του- Κατέληξε ο 40χρονος συγχωριανός

  Συνελήφθη πριν από λίγο στη γέφυρα του Σκεπαστού, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Μυρσίνη Πρέβεζας, ο δράστης που πυροβόλησε τον αδερφό του και άλλον έναν συγχωριανό το Σάββατο

  Επιδημία…καταλήψεων στα σχολεία- 18 στην Ήπειρο

  «Μέχρι στιγμής φαίνεται να μην μας αγγίζει, ευτυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά αυτή των καταλήψεων», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης

  Τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός»

  Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τις πληγείσες από τον κυκλώνα περιοχές

  Ο Δήμος Ιωαννιτών στην εποχή της ΙΡΙΔΑΣ

  Σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία βρίσκεται από την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ»

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.