Δευτέρα 03.10.2022
More

  Αποχρώσεις – Κάτι πάει λάθος

  Αν γυρνάγαμε το χρόνο μόλις ένα μήνα πίσω, πριν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, θα θυμόμασταν ότι και τότε τα πράγματα δεν ήταν καλά.

  Παράδειγμα, στην περιοδεία στην Ήπειρο ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε τίποτα από αυτά που περίμεναν οι Ηπειρώτες. Κανένα νέο μεγάλο έργο, καμία δέσμευση. Ανακοίνωσε όμως, τον διπλασιασμό του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους». Καλοδεχούμενη η ανακοίνωση και κάπου θα πιάσουν τόπο τα 150 – 200 ευρώ για όποιον τα πάρει. Με τέτοια επιδόματα και διάφορα pass, άλλωστε τη βγάζει πολύς κόσμος πια.

  Αλλά ας είμαστε και λίγο γειωμένοι στην αληθινή ζωή. Όσα επιδόματα κι αν δοθούν, η κρίση χτυπάει πολύ άσχημα πια. Και δεν είναι θέμα αν είναι συγκυριακή, διεθνής ή εισαγόμενη όπως με κάθε τρόπο την παρουσιάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει τις ευθύνες της. Για τους περισσότερους η κρίση κρατάει από το 2009-2010 με διάφορες εκδοχές. Και συσσωρεύεται και αγγίζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού που προσπαθεί να τα καταφέρει τρώγοντας από ό,τι έτοιμο έχει απομείνει, κόβοντας από παντού, αναβάλλοντας πληρωμές, με ρυθμίσεις, δάνεια από γνωστούς και συγγενείς και μείωση της κατανάλωσης.

  Ο πολύς κόσμος, ζει μία κρίση δεκαετιών πια. Και χάνει όλο και περισσότερο τον όποιο ορίζοντα του έδινε το κοινωνικό κράτος, η δημόσια Υγεία ή η εκπαίδευση.

  Σήμερα, ναι τα θέλεις και τα 100 ευρώ επίδομα για να ταξιδέψεις εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη.

  Αλλά δεν μπορεί και να μη σκεφτείς την ίδια στιγμή και όλα αυτά τα κέρδη που βγάζουν όσοι κατέχουν όσα εσύ έχεις ανάγκη, από την ενέργεια πχ ως τις εφοδιαστικές αλυσίδες, διεθνώς και εγχώρια.

  Και τέτοιες σκέψεις σε οδηγούν να κατανοείς ότι κάτι πάει πολύ λάθος. Και δεν γίνεται να συνεχιστεί για άλλες δύο δεκαετίες αυτή η κατάσταση, πότε να περιμένεις να σου ανακοινώσουν το νέο «κουπόνι» επιβίωσης, την ώρα που βουλιάζεις μέσα στην ανεργία, την υποβάθμιση της εργασίας και των μισθών, την έλλειψη προοπτικών και την απόγνωση.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ