Τρίτη 18.01.2022
More

  Αποχρώσεις- Μία βιογραφική διαδρομή στην αριστερά μετά το ‘80

  Η εισαγωγή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νέο του βιβλίο “Στο Κόκκινο Σακίδιο” που κυκλοφορεί από χτες από τις εκδόσεις Πόλις, με πρόλογο της Μάρως Δούκα, περιγράφει τη διαδρομή του στο πανεπιστήμιο και στην πολιτική. Πρόκειται για μία αυτοβιογραφική γραμμή από τα φοιτητικά του χρόνια στο Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας ως τον ΣΥΡΙΖΑ, με μία υποδειγματική θα την έλεγα διάθεση κριτικής ανασκόπησης και σύμπλευσης του προσωπικού με το πολιτικό.

  Προσφέρει έτσι, μία πολύ σύγχρονη ματιά στο πώς δομείται η σκέψη και η δράση ενός αριστερού μετά το ’80, πέρα από ωραιοποιήσεις, αναγωγές σε ένα «ηρωϊκό» παρελθόν και επικαλύψεις από παλιότερες ιστορικές περιόδους. Έχουμε συνηθίσει για την αριστερά όλα να παραπέμπουν σε επαναστάσεις, εξεγέρσεις και όλα να είναι στις «χρυσές» περιόδους ως και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

  Ο Τσακαλώτος μετατοπίζει εδώ, τη συζήτηση πιο κοντά στις μέρες μας με τη μάταιη σύνδεση της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωκομμουνισμού, με την εμπειρία του στην πράξη πάνω στα αδιέξοδα του “Τρίτου Δρόμου” και την κυριαρχία του θατσερισμού σε όλα τα επίπεδα της ζωής, με τα διλήμματα της «άγονης» δεκαετίας του ’90 και τη δυναμική των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης στη συνέχεια και τις διεργασίες για ένα νέο χώρο της αριστεράς που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του 2000.

  Αυτή η μακρά διαδρομή συνεχών αναζητήσεων δείχνει και τη βαθιά πολιτικοποίηση χιλιάδων αριστερών ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα που συμμετείχαν και συμμετέχουν, απαντώντας στο κάλεσμα νέων εποχών για την αριστερά μετά το 1989. Κάτι που έγινε και σε όλον τον κόσμο για όσους νομίζουν ότι όλα αυτά είναι ελληνικά «φαινόμενα» και μόνο.

  Όσο κι αν δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια αναγνώσματα στη χώρα μας, αυτή η εισαγωγή συγκροτεί μία βιογραφική πρόταση που φωτίζει και αναδεικνύει πτυχές της γένεσης του πολιτικού σήμερα στην Ελλάδα.

  Στις επόμενες σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται τα Πολιτικά Ημερολόγια που κράτησε τα τελευταία χρόνια, για τα οποία θα μιλήσουμε άλλη φορά.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ