Κυριακή 16.05.2021
More

  Αποχρώσεις- Οδικός χάρτης εξόδου με δυσκολίες

  Μετά από μία πολύμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown με μία σταθερή σειρά μικρών μέτρων που ξεκινάνε από τη λειτουργία των Ιερών Ναών το Πάσχα και φτάνουν ως τον τουρισμό στις 15 Μαΐου.

  Παρά την καθαρότητα της στόχευσης, οι ανακοινώσεις έρχονται αργά και γίνονται μέσα σε μία κατάσταση σύγχυσης και έντασης λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Την ίδια ώρα υπάρχουν αμφιβολίες για την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος αφού είναι φανερό ότι λείπει η δυναμική, η οποία και προφανώς εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

  Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένα χρονοδιάγραμμα πάνω στο τραπέζι που δείχνει έναν σχεδιασμό. Η παραπομπή στην ουσία στον Μάιο, αποκαλύπτει και την προσπάθεια συντονισμού της χαλάρωσης των μέτρων με την εκκίνηση της οικονομίας, στόχος εύλογος, αφού αυτό που διαπιστώνεται μέσα στην κοινωνία πια δεν είναι μόνο ο φόβος για τη νόσηση, αλλά και η μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για την αγορά και τον βιοπορισμό των νοικοκυριών.

  Υπάρχουν δύο κρίσιμοι αστερίσκοι.

  Ο πρώτος είναι η σύγχυση που υπάρχει και στον εμβολιασμό. Η αμφιβολία που υπάρχει σε μέρος της κοινής γνώμης για ένα τουλάχιστον από τα εμβόλια, η αδύναμη εμβέλεια της καμπάνιας εμβολιασμού και η υποτίμηση του δεύτερου στόχου, της επίτευξης γενικής ανοσίας από μέρος της κοινωνίας, φαίνεται να αποτελούν τροχοπέδη στον ρυθμό εμβολιασμού. Κάτι πρέπει να αλλάξει και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 30-39 ετών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Κυβέρνηση και ιατρικός κόσμος πρέπει να κατέβουν στο δρόμο για να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί άμεσα και παράλληλα να διαθέσει εμβόλια σε όσους το θέλουν.

  Ο δεύτερος αστερίσκος είναι ότι δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Θα ανοίξει η αγορά και η εστίαση πλήρως μέσα στον Μάιο, αλλά πώς θα κινηθεί, πώς θα αντέξει τα βάρη που δημιουργήθηκαν, πώς θα βλέπει προς έναν καλύτερο ορίζοντα.

  Είναι φανερό ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση έρχονται τώρα. Το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ