Κυριακή 11.04.2021
More

  Αποχρώσεις- Οι παραχωρήσεις ανοίγουν δρόμους

  Δεν είναι μικρό θέμα η παραχώρηση 40 στρεμμάτων από το κράτος στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη του Κέντρου Τεχνολογίας, που ανακοινώθηκε χτες. Άλλωστε είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις παραχωρήσεων στην περιοχή. Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε την παραχώρηση των στρατιωτικών φυλακών για το έργο ανάπλασης του Δήμου καθώς και την επίλυση του ζητήματος του Πάρκου Πυρσινέλλα, ενώ από τη νέα κυβέρνηση νωπή είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού για το παλιό πανεπιστήμιο. Υπάρχει ακόμα η υπόθεση του παλιού Ασύλου αλλά και οι στρατιωτικοί φούρνοι που γίνονται νηπιαγωγείο ή το παλιό Χατζηκώστα σε ανάλογη κατεύθυνση. Μιλάμε για λίγες περιπτώσεις σε βάθος 20ετίας και παραπάνω.

  Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι το κράτος είναι «δύσκολο» στις παραχωρήσεις. Προτιμά να κρατά ανενεργές εκτάσεις παρά να τις αξιοποιεί με τη συνεργασία τοπικών κοινωνιών. Από την άλλη και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι τόσο έτοιμες όσο θα περίμενε κάποιος ώστε να αξιοποιήσουν τον τόπο. Δεν έχουν ιεραρχήσει ανάγκες και προτάσεις, δεν έχουν μελέτες, δεν αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία. Συνήθως μένουν στο παλιό επαρχιώτικο ερώτημα «πού είναι το κράτος;» ή προσπαθούν να πιέσουν μέσω κομματικών δικτύων για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

  Αυτή η κατάσταση όμως έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο το άνοιγμα των κυβερνήσεων προς επενδυτικές προτάσεις, έφεραν κι έναν διαφορετικό αέρα. Πιέζουν και οι πολίτες όταν βλέπουν ακόμα και καινούργια κτίρια να μένουν ανενεργά όπως στην περίπτωση του κτιρίου στους Αμπελόκηπους.

  Το αν θα πετύχει η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το Κέντρο Τεχνολογίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην πράξη, ο χώρος δημιουργεί τη βάση, το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα το σημείο κλειδί είναι το ύψος των επενδύσεων που θα κάνει ο ιδιωτικός τομέας, οι επιλογές των επιχειρήσεων τεχνολογίας. Στο παγκόσμιο σύμπαν της επιχειρηματικότητας στην τεχνολογία, υπάρχει χώρος και για ένα «κέντρο» στην περιφέρεια. Το διεκδικούν όμως κι άλλες περιφέρειες, άρα είναι και υπόθεση της τοπικής κοινότητας να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ