Κυριακή 22.05.2022
More

  Αποχρώσεις- Περιήγηση στην «αόρατη» πόλη μας 

  Πολύ ενδιαφέρον έχει η έκθεση «(Α)όρατες πόλεις. Προσεγγίζοντας οθωμανικά ίχνη και μνημεία στην πόλη των Ιωαννίνων» που διοργανώνει η ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με εικαστικούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος. Λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιτς Καλέ, έναν χώρο που προσφέρεται από μόνος τους για μία πρόσβαση στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης.

  Το καλό είναι ότι και οι δύο πτυχές, η ιστορική και η καλλιτεχνική συνεισφέρουν το ίδιο σχεδόν και ισορροπούν.
  Κάποιοι από τους επισκέπτες θα ανακαλύψουν τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου των Ιωαννίνων, μερικά από τα οποία δεν μπορούν να τα «δουν» αν και είναι μπροστά τους ακόμα, όπως το Ταχυδρομείο για παράδειγμα ή το Ρολόι. Ή θα ανακαλύψουν κι ό,τι δεν είναι πια ορατό, όπως τα παλιά μουσουλμανικά νεκροταφεία.

  Κάποιοι άλλοι επισκέπτες θα ασχοληθούν με τις «αναγνώσεις» της ιστορίας και μία οδός ανάγνωσης είναι το βλέμμα που γίνεται καλλιτεχνικό έργο. Κι εδώ είναι σημαντική η προσφορά των φοιτητών που συμμετέχουν. Και σε κάτι τέτοιες εκθέσεις καταλαβαίνεις και τον ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην τοπική κοινότητα, όταν έρχεται και προσθέτει με τη νέα του ματιά έναν τρόπο να βιώνουμε όχι μόνο το ιστορικό παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης.
  Ακόμα και έτσι όμως, μέρος μόνο της εμπειρίας από την επίσκεψη στην έκθεση, περιγράφουμε. Είναι ιδανική για προσωπικές διαδρομές, σε αυτές τις περιηγήσεις που προτείνει.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ