Τρίτη 26.01.2021
More

  Αποχρώσεις- Σαρώνει το μαζικό ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό

  Δεν πρόλαβε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των υπερηλίκων και το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατακόρυφα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή αναζητούν πληροφορίες για το πώς θα εμβολιαστούν ή πώς θα κάνουν το εμβόλιο οι γονείς τους, κλείνονται τα ραντεβού, προκύπτουν τα πρώτα προβλήματα όπως οι μετακινήσεις για όσους μένουν μακριά ή μόνοι. Το στοίχημα για το σύστημα Υγείας και την κυβέρνηση είναι ήδη μπροστά τους και η ευκαιρία για ένα πραγματικό σενάριο επιτυχίας μεγάλη.

  Ξεκαθαρίζεται ήδη από τις πρώτες ημέρες ότι ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί. Είναι τόσο μαζικό το αίτημα για εμβολιασμό που δημιουργεί όπως είδαμε από τις προηγούμενες ημέρες, πολιτικό πρόβλημα, με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ να απολογούνται που δεν έχουν στα χέρια τους εμβόλια. Η ζήτηση ξεπερνάει την παραγωγή. Βάζοντας ένα αστερίσκο εδώ, προκύπτει και ένας ας πούμε ιδεολογικός προβληματισμός, γιατί τις τελευταίες δεκαετίες υμνείται ο καπιταλισμός των αγορών και η επιχειρηματικότητα, μόλις όμως η επιστήμη κάνει τη δουλειά της αξιοποιώντας και τεράστιους δημόσιους πόρους και μεγάλο κρατικό ενδιαφέρον παγκόσμιο, η βιομηχανική παραγωγή λυγίζει, δείχνει ανέτοιμη να ανταποκριθεί και φαίνεται ότι δεν είχε προετοιμαστεί για τις προκλήσεις που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει.

  Η επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου πια για τον πληθυσμό, είναι όμως και ένα κορυφαίο στοίχημα των καιρών μας και θα κριθούν πολλά από την πορεία του. Πάντως, τα περί υπομονής μέχρι το… 2022 δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τους πολίτες.

  Επιστρέφοντας στα αισιόδοξα σενάρια, αυτό που αποδεικνύεται αυτές τις μέρες, είναι ότι οι περίφημοι «αρνητές» υποχωρούν μπροστά στο κύμα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το εμβόλιο. Περιμένουν φυσικά στη γωνιά τους μήπως συμβεί κάποια αστοχία ή λάθος για να υπονομεύσουν πλήρως το σκηνικό που διαμορφώνεται, αλλά αν το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα, είναι εμφανές ότι ο πλανήτης κινείται στον αστερισμό του εμβολίου και όχι της άρνησης.

  Και αυτό θα φανεί και στην Ελλάδα όταν θα υπάρξουν τόσα εμβόλια ώστε να γίνουν οι περίφημοι 2 εκατ. εμβολιασμοί. Ακόμα και οι πιθανές αρνητικές εικόνες με ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα θα αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του κόσμου. Χρέος του κράτους είναι να μειώσει όλα τα προβλήματα και να μη δώσει λαβές στους πάσης φύσεως αρνητές.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ