Δευτέρα 24.01.2022
More

  Αποχρώσεις- Θέλουμε τον χώρο του στρατοπέδου ή όχι;

  Δεν είναι απλή ιστορία η διεκδίκηση από την πόλη του χώρου στον οποίο εκτείνεται το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Αν ήταν άλλωστε απλή, θα είχε γίνει παλιότερα. Προσπάθειες πάντως είχαν γίνει στο παρελθόν και είχε προχωρήσει σχετικά το ζήτημα, αλλά τελικά δεν προχώρησαν.

  Έτσι κι αλλιώς, πάντα θα είναι δύσκολο να συζητήσεις για ένα ενεργό και λειτουργικό στρατόπεδο και δεν πρέπει να συγχέουμε το θέμα με τις διεκδικήσεις παλιών και εγκαταλελειμμένων χώρων.

  Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μία πολύ μεγάλη έκταση που βρίσκεται πια εντός του αστικού ιστού του δήμου Ιωαννιτών οπότε δεν είναι παράλογο να υπάρχει θέμα παραχώρησης.

  Αν θέλουμε πάντως να βλέπουμε με ρεαλισμό τις καταστάσεις, θα πρέπει να δεχθούμε ότι και η πόλη με τους θεσμικούς της φορείς δεν έδειξε ότι θέλει, ότι έχει ανάγκη τον χώρο αυτό. Όχι ότι δεν κατατέθηκαν καλές ιδέες, ή ότι δεν έχουν εκφραστεί καλές προθέσεις. Περισσότερο όμως υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτές είναι υποθέσεις του κράτους που αν θελήσει κι αν μπορέσει, θα παραχωρήσει την έκταση στον Δήμο και τότε θα ασχοληθούμε και με το τι θα τον κάνουμε. Δεν πάει όμως έτσι.

  Αν η πόλη έχει ζωτική ανάγκη για νέους χώρους ώστε να τους αξιοποιήσει για νέες χρήσεις και για να δώσει ένα νέο πνεύμα στην αστική ζωή, τότε αυτό θα πρέπει να το διατυπώσει ρητά και να το υποστηρίξει με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αιτήματα βασισμένα σε ολιστικές μελέτες. Και σε αυτό είναι που πρέπει να απαντήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Θέλει τον χώρο, ναι ή όχι; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, θα ξεκινήσει ή δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία για το αίτημα παραχώρησης.

  Αν πάντως χρειαστεί να συμβάλλουμε σε έναν διάλογο, το νήμα υπάρχει. Στον χώρο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο διοικητικό κέντρο και παράλληλα ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής. Η πόλη επεκτείνεται προς τη νότια έξοδό της και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ