Δευτέρα 20.09.2021
More

  Αποχρώσεις- Το νέο δημαρχείο στο στρατόπεδο Βελισσαρίου 

  Νέες δυσκολίες προκύπτουν στην προοπτική της κατασκευής νέου δημαρχείου των Ιωαννίνων. Τις είχαμε προβλέψει, όταν με ευκολία υιοθετήθηκε η άποψη ότι θα μπορούσε το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου στη Δομπόλη να είναι η απάντηση. Μπορεί και να είναι, αλλά θα χρειαστούν νέες μελέτες και επίλυση επιπλέον προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό στην περιοχή ή η στάθμευση και βέβαια και ο υπολογισμός αν θα καλύψει όλες τις υπηρεσίες ως χώρος. Γιατί δεν νοείται να κατασκευαστεί νέο δημαρχείο και οι υπηρεσίες να είναι διάσπαρτες.

  Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που υπάρχει ανάγκη για δημαρχείο. Οι πόλεις χρειάζονται εμβληματικά κτίρια που να τους δίνουν ταυτότητα και να εκφράζουν τις αντιλήψεις τους για τη λειτουργικότητα, την αισθητική στον δημόσιο χώρο και τον σεβασμό στους πολίτες.
  Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα κάνει διάλογο με τις δημοτικές παρατάξεις, μόνο θετικό είναι.

  Από την πλευρά μας και χωρίς να θεωρηθεί ως επιρροή, αλλά παρά μόνο ως εισφορά στην υπόθεση αξιοποίησης των δημοσίων χώρων της πόλης, προτείνουμε να διερευνηθεί η παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Αφού χάθηκε η ευκαιρία παλιότερα για συνολική ανάπλαση του χώρου του στρατοπέδου που προέβλεπε και Διοικητήριο, θα μπορούσε σήμερα να κατατεθεί ένα πιο εστιασμένο αίτημα: Το κάτω μέρος του στρατοπέδου προς την Κενάν Μεσαρέ και τον δρόμο για την Ανατολή, ταιριάζει με τις ανάγκες ενός νέου κτιρίου. Μαζί θα μπορούσε να ζητηθεί και η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου που βρίσκεται στον λόφο του στρατοπέδου και αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να συνεχίσει αξιοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Φυσικά όλα αυτά θα προκύψουν από μία μελέτη, για την οποία όμως θα χρειαστεί η βούληση για συνεργασία του κράτους.

  Και είναι υπόθεση μακρού χρόνου προφανώς, που όμως μπορεί να γίνει πιο σύντομος, αν όλοι είναι αποφασισμένοι να βρουν λύση. Άλλωστε το συζητάμε ήδη το νέο δημαρχείο περίπου 20 χρόνια, οπότε ξέρουμε τι σημαίνει… χρόνος.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ