Κυριακή 31.05.2020
More

  Αποχρώσεις- Η αβεβαιότητα υπονομεύει τις σταθερές μας

  Κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Αναγκαστικά γιατί καμιά κοινωνία δεν αντέχει τους περιορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Αλλά και γιατί η ζωή θα πρέπει να συνεχιστεί όπως και η οικονομία. Η επιλογή των μέτρων γίνεται τώρα και είναι αυστηρή, ακριβώς για να μπορεί στο τέλος η κοινωνία να είναι όρθια και να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Αν αντίθετα επιλεγόταν μια πολιτική με λιγότερους περιορισμούς όπως συνέβη αρχικά σε κάποιες χώρες, η πιθανότητα να υπάρχουν απρόσμενες εξελίξεις θα ήταν πολύ μεγάλη.

  Κανένας μας, καμιά κοινωνία δεν αντέχει τους μαζικούς θανάτους. Ο κάθε θάνατος, το κάθε νούμερο στις στατιστικές, έχει πίσω τους πολλές, πολλές ανθρώπινες ιστορίες και συνοδεύεται με το αίσθημα της απώλειας και της βαθιάς οδύνης.

  Ακούγεται αυτονόητο κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι. Γιατί πολλοί παρασύρονται από τις καμπύλες και τους αριθμούς και πολιτικολογούν με την ελαφρότητα που δημιουργεί η απόσταση από την πραγματικότητα. Στην πράξη όμως, όταν χάσουμε έναν δικό μας όλα θα είναι πολύ διαφορετικά. Κι αυτό παλεύουμε να αποφύγουμε, μέχρι να βρεθούν τα φάρμακα και τα εμβόλια.

  Κανείς δεν μπορεί σήμερα να περιγράψει το τι θα γίνει την επόμενη μέρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες. Με σενάρια μιλάνε οι περισσότεροι και με τις παλιότερες εμπειρίες, κυρίως από τους δύο μεγάλους πολέμους. Με το παρελθόν όμως όλα είναι λυμένα αφού μιλάμε εκ του αποτελέσματος. Το μέλλον… είναι πρόβλημα. Κι αυτή η μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί με την πανδημία, έρχεται σε αντίφαση με το αίσθημα που έχουμε κατακτήσει στον κόσμο μας, ότι ελέγχουμε την πραγματικότητά μας. Η αβεβαιότητα συνιστά παράγοντα ανησυχίας ακριβώς γιατί έχουμε πειστεί ότι η τεχνολογία, η επιστήμη, ο τρόπος ζωής μας σήμερα, μας έχουν κάνει ασφαλείς, νιώθουμε ότι ελέγχουμε τον κόσμο μας, ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας. Η πανδημία αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι απόλυτα προγραμματισμένο. Όμως οι λύσεις στα χέρια μας είναι πάλι η επιστήμη και η τεχνολογία.

  Και η πεποίθηση ίσως πλέον, ότι την επόμενη φορά θα είμαστε ανοιχτοί σε περισσότερα ενδεχόμενα και θα προετοιμαζόμαστε καλύτερα. Βασισμένοι σε δείκτες και κριτήρια που θα ξεπερνούν την οικονομική επιτυχία, τις ατομικές κατακτήσεις και τις αφέλειες περί αθανασίας και κυριαρχίας που μας διακατέχουν.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Από το Τμήμα Μετάφρασης στο Τμήμα Λογιστικής!

  Θέματα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ηγουμενίτσα) ρυθμίζει το άρθρο 102 του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή

  Φειδωλός και συγκρατημένος ο Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλης

  Σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία...

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του Σαββατοκύριακου.

  Αυστηροποίηση των ποινών για τους κανόνες ΠΟΠ

  Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων ΠΟΠ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο

  Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

  Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.