Κυριακή 04.06.2023
More

  Μία επίσκεψη στη Βεργίνα

  Την Κυριακή είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αιγών. Συνδυάσαμε μια σειρά από υποχρεώσεις και επιλογές κι επειδή όταν αναβάλλεις τέτοιες επισκέψεις ίσως να μην τις κάνεις και ποτέ στο μέλλον, καταφέραμε και φτάσαμε ως τη Βεργίνα. Και δεν χάσαμε, το αντίθετο.

  Τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας τους είχαμε ξαναδεί, πλέον όμως είναι ο συνδυασμός των δύο μουσειακών χώρων συν των άλλων αρχαιολογικών χώρων που αλλάζει το επίπεδο της εμπειρίας.

  Το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών με το κεντρικό του κτίριο, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την έξοδο της Εγνατίας στη Βέροια και το συναντάς πρώτο, πριν από τη Βεργίνα. Έχει ενιαίο εισιτήριο με τους Τάφους της Βεργίνας και τους άλλους χώρους, οπότε είναι θέμα επιλογής από πού θα ξεκινήσει κάποιος την περιήγηση.

  Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο και εντυπωσιακό κτίριο το οποίο αποκαλύπτει τη σημασία του, μόλις περάσεις την είσοδο. Εκεί είναι και η κορυφαία του πρόταση, η εμπειρία του χώρου των ανακτόρων, των δημοσίων χώρων, της πόλης. Αισθάνεσαι τις διαστάσεις, τα μεγέθη και την πολυτέλεια της μητρόπολης. Και στη συνέχεια στις αίθουσες γύρω βλέπεις τα τεκμήρια ενός πολιτισμού που άνθισε κυριολεκτικά, την ακμή των Μακεδόνων. Από τα καρφιά των ξύλινων τμημάτων των τάφων ως τα κοσμήματα και τα στεφάνια που διασώθηκαν από τη σύληση, από τα νομίσματα ως τα όπλα, από τα αγάλματα ως τα είδη της καθημερινής ζωής, στην ουσία έχεις να κάνεις με την αφήγηση ενός ολόκληρου κόσμου. Φεύγοντας έχεις την αίσθηση ότι θέλεις κι άλλο.

  Κι αυτή είναι στην ουσία η συνεισφορά του νέου μουσείου που μπορεί να λειτουργήσει ως είσοδος στην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Γιατί οι Βασιλικοί Τάφοι είναι πολύ πιο εντυπωσιακοί προφανώς και αφήνουν ένα βαθύ αποτύπωμα στον επισκέπτη, αλλά είναι ένα κομμάτι μόνο της ιστορίας. Κι ας είναι όντως οι νεκροπόλεις πραγματικοί «θησαυροί» μνήμης, γοητεύοντας αυτόν που περνάει το όριο, τον σημερινό επισκέπτη που έχει την τύχη να αφήνει το βλέμμα του εκεί που βασίλευε το σκοτάδι. Αλλά όλα αυτά μπορεί να τα ανακαλύψει ο καθένας μόνος του.

  Αξίζει η επίσκεψη στη Βεργίνα.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ