Τετάρτη 08.04.2020
More

  O πολιτισμός δεν έχει σύνορα, ούτε όρια

  Μία νέα περίοδος ξεκίνησε για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής. Για τις πολιτικές πολιτισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές, αρμόδια να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης είναι η Πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, δικηγόρος Ελένη Ακονίδου.

  Η κ. Ακονίδου δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη συνεργασιών και στην απεύθυνση στο σύνολο της πόλης, ενώ θεωρεί τον πολιτισμό ως ένα πεδίο συναντήσεων με αναφορές από το τοπικό, στο πανελλήνιο και το διεθνές περιβάλλον.

  Αναλάβατε πριν από έξι μήνες το Πνευματικό Κέντρο. Αν έχετε σχηματίσει μια εικόνα ήδη, τι θα θέλατε να αλλάξετε στη λειτουργία του. Συνδυαστικά, ποιους στόχους έχετε θέσει για την τετραετία;

  Το Πνευματικό Κέντρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και από τη φύση του ευμετάβλητος. Είναι σημαντικό για έναν πολιτιστικό οργανισμό να μπορεί να εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον που το αποζητά και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι αρκετά πράγματα που θα θέλαμε να βάλουμε στην καθημερινότητα του πολίτη. Ένα από αυτά είναι η προσπάθειά μας για αποκέντρωση των δραστηριοτήτων μας. Για να είμαι ειλικρινής στην προσπάθεια αυτή, υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι μια πόλη που ενώ έχει μεγαλώσει με τη συνένωση των δήμων, μοιάζει να περιορίζεται στα πολύ συγκεκριμένα προηγούμενα όριά της, σαν να αρνείται σθεναρά να “ενηλικιωθεί”.  Σκοπός μας λοιπόν είναι να δούμε όλοι  την πόλη συνολικά, στην πραγματική της έκταση και να δραστηριοποιήσουμε τόσο τις κατά τόπους κοινότητες όσο και να εμπνεύσουμε τη μεταξύ τους πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική συνένωση. Επιπλέον σημαντική είναι η συντήρηση των κτιριακών υποδομών που διαθέτει το Πνευματικό Κέντρο καθώς και η αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει στο αμέσως προσεχές διάστημα να τακτοποιηθεί. Η εξωστρέφεια του Πνευματικού Κέντρου με συνευρέσεις πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών εντός και εκτός της πόλης, με ουσιαστικές συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας είναι κάποιες από τις δράσεις που ήδη υλοποιούμε και θα επαυξήσουμε τα επόμενα έτη.

   

  Το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι πλούσιο, αλλά δεν είναι πάντα εμφανές το στίγμα που θέλει να δώσει το Πνευματικό Κέντρο. Ποια είναι η άποψή σας για το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να δίνει το Πνευματικό Κέντρο, ειδικά με το καλλιτεχνικό του έργο;

  Ο κεντρικός μας σχεδιασμός εστιάζει στην διαπολιτισμικότητα με την έννοια της συνεύρεσης πολιτισμών, της παρουσίασης πολιτισμικών τάσεων λιγότερο ή περισσότερο γνωστών που συνθέτουν το παζλ του πολιτισμικού «γίγνεσθαι» σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο. Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα ούτε όρια. Στην ευρύτερη έννοια της διαπολιτισμικότητας, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε, πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ήδη έχουμε σε αυτή την πόλη και νέα στοιχεία από πολιτισμούς που μέχρι πρότινος ήταν έξω από το γνωστικό μας ραντάρ και που πια υπάρχουν, συμβιώνουν στην πόλη. Ταυτόχρονα το καλώς εννοούμενο φολκλόρ, ως πολιτισμικό τουριστικό εργαλείο είναι επίσης κάτι το οποίο προσπαθούμε να ενσωματώσουμε πάντα στο πλαίσιο της διαπολιτισμικότητας από την πλευρά του επισκέπτη αυτή τη φορά. Πρόκειται σίγουρα για μια καλειδοσκοπική ταυτότητα, αλλά πλέον αυτές είναι και οι ανάγκες των διαφορετικών ταυτοτήτων του κοινού που συχνά μάλιστα συνυπάρχουν- ακόμη και όταν μοιάζουν αντιφατικές μεταξύ τους-, σε ένα.

  Το πρόγραμμα που ήδη κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι μόνο πλούσιο έχει ήδη στοιχεία από την λογική του σχεδιασμού μας. Στην πορεία θα δείτε και πιο δυναμικές εκφάνσεις της πολιτιστικής πολιτικής μας, περισσότερες δικές μας παραγωγές να συνυπάρχουν με ενδιαφέροντα προγράμματα που φέρνουμε έξω από την πόλη. Οι θεματικές ενότητες που ήδη καθιερώσαμε με αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία που έδωσαν το στίγμα τους στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου καθώς και οι συνεργασίες με ξένες πρεσβείες, μορφωτικά και πολιτισμικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάδειξη της διαπολιτισμικότητας και την παρουσίαση πολιτισμικών δράσεων για όλους.

   

  Αν και με την προσθήκη του Πολυχώρου Δ. Χατζής υπάρχουν πλέον περιθώρια για τη στέγαση πολλών εκδηλώσεων, είναι φανερό ότι λείπουν από τις υποδομές κάποια κτίρια, όπως πχ  ένας σύγχρονος χώρος εικαστικών εκθέσεων, αλλά και σύγχρονοι χώροι για μικρές συναυλίες κλπ. Υπάρχουν περιθώρια για νέα κτίρια και υποδομές τα επόμενα χρόνια;

  Νομίζω ότι είναι εμφανής η έλλειψη χώρων ιδιαίτερα για εικαστικές εκθέσεις. Από την άλλη, όπως γνωρίζετε, από τη δική μας πλευρά έχουμε ήδη κάποιους χώρους που και αυτοί δεν είναι άνευ προβλημάτων ή ανέξοδοι στη συντήρησή τους. Από εκεί και πέρα, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανεύρεσης κατάλληλων χώρων και για οργάνωση δράσεων που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να φιλοξενηθούν στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις αλλά και για αποσυμφόρηση των δομών μας που είτε συστεγάζονται είτε οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται επαρκώς στον χώρο που ήδη βρίσκονται. Σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένταξής μας σε προγράμματα χρηματοδοτικά προκειμένου να αποκτήσουμε νέα κτίρια που θα καλύπτουν τις πολλές ανάγκες της πόλης για ύπαρξη χώρων ανάπτυξης των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

  Η δημοτική αρχή

  Ευρύτερα τώρα για τη δημοτική αρχή, μέχρι και σήμερα δεν έχει εξαγγελθεί κάποιος προγραμματισμός για έργα και πολιτικές τα επόμενα χρόνια, πλην ίσως κάποιων αναφορών για την εξωστρέφεια της πόλης. Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για την πόλη ή ακόμα χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπίσετε τα τρέχοντα προβλήματα της πόλης;

  Αρχικά θα ήθελα να πω ότι η στοχευμένη προσπάθεια για την εξωστρέφεια της πόλης έχει ήδη αρχίσει και τα πρώτα δείγματα είναι και εμφανή και αισιόδοξα. Ήδη στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού καθώς και η περίφημη “διπλωματία των πόλεων” στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος ο Δήμαρχος κ. Ελισάφ, έχει δρομολογηθεί και σε ορισμένα σημεία αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τα δε τρέχοντα προβλήματα δεν είναι ανεξάρτητα από τον γενικότερο προγραμματισμό, δεν είναι καν ανεξάρτητα με την εξωστρέφεια της πόλης. Τα καθημερινά προβλήματα και οι σοβαρές προσπάθειες για την επίλυσή τους είναι μέρος του προγραμματισμού και όχι απλά λεπτομέρειες αν θέλουμε να έχουμε μια λειτουργική πόλη. Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν και σημαντικά θέματα ανοικτά από την προηγούμενη δημοτική αρχή και που οφείλουμε ανεξάρτητα από το ποιος τα ξεκίνησε, με ποιο τρόπο τα διαχειρίστηκε ή ποιος θα τα παραλάβει, να εξεταστούν, να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις και να δρομολογηθούν άμεσα, όπως ο ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος της παραλίμνιας οδού, η Ιόνια Οδός και η χάραξή της, η παρέμβαση στο Κάστρο και πολλά άλλα που είναι έργα μεγάλης σημασίας. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ενιαία με μοναδική μέριμνα το όφελος όλων. Η  εποικοδομητική κριτική, βέβαια. είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

   

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  2 νεκροί και 77 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

  Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.832. Το 55% είναι άνδρες.   

  Έρχονται τα τεστ κατ’ οίκον – Στο δρόμο 500 Κινητές Μονάδες Υγείας

  «Κομάντος» για τον κορωνοϊό αποκτά από την Τετάρτη το σύστημα Υγείας, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, ξεκινούν επισκέψεις κατ' οίκον από 500 ειδικές μονάδες, με ένα κονδύλι περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ.

  Ενημερωτική δράση στο κέντρο του Κατσικά και στις δομές ασυνόδευτων

  Μεγάλη δράση ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας και περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Κατσικά.

  Σταθερή η εικόνα της πανδημίας στην Ήπειρο- Κανένα νεό κρούσμα

  Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊΌ ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, Τρίτη 7 Απριλίου το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:

  Γιώργος Τάγκας: «Δεν είναι αξιοπρεπές να αφήνουμε τους νεκρούς στο αυτοκίνητο»

  Ένα μεγάλο θέμα με πανελλαδικές διαστάσεις αναδεικνύει ο πρόεδρος Ένωσης Ηπείρου Λειτουργών Κηδειών και ταριχευτών καθώς πολλά νοσοκομεία δεν δέχονται με ανακοίνωσή τους να «φιλοξενήσουν» σε θαλάμους νεκρούς που έχουν πεθάνει εκτός νοσοκομειακών χώρων.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.