Δευτέρα 17.02.2020
More

  O πολιτισμός δεν έχει σύνορα, ούτε όρια

  Μία νέα περίοδος ξεκίνησε για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής. Για τις πολιτικές πολιτισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές, αρμόδια να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης είναι η Πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, δικηγόρος Ελένη Ακονίδου.

  Η κ. Ακονίδου δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη συνεργασιών και στην απεύθυνση στο σύνολο της πόλης, ενώ θεωρεί τον πολιτισμό ως ένα πεδίο συναντήσεων με αναφορές από το τοπικό, στο πανελλήνιο και το διεθνές περιβάλλον.

  Αναλάβατε πριν από έξι μήνες το Πνευματικό Κέντρο. Αν έχετε σχηματίσει μια εικόνα ήδη, τι θα θέλατε να αλλάξετε στη λειτουργία του. Συνδυαστικά, ποιους στόχους έχετε θέσει για την τετραετία;

  Το Πνευματικό Κέντρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και από τη φύση του ευμετάβλητος. Είναι σημαντικό για έναν πολιτιστικό οργανισμό να μπορεί να εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον που το αποζητά και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι αρκετά πράγματα που θα θέλαμε να βάλουμε στην καθημερινότητα του πολίτη. Ένα από αυτά είναι η προσπάθειά μας για αποκέντρωση των δραστηριοτήτων μας. Για να είμαι ειλικρινής στην προσπάθεια αυτή, υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι μια πόλη που ενώ έχει μεγαλώσει με τη συνένωση των δήμων, μοιάζει να περιορίζεται στα πολύ συγκεκριμένα προηγούμενα όριά της, σαν να αρνείται σθεναρά να “ενηλικιωθεί”.  Σκοπός μας λοιπόν είναι να δούμε όλοι  την πόλη συνολικά, στην πραγματική της έκταση και να δραστηριοποιήσουμε τόσο τις κατά τόπους κοινότητες όσο και να εμπνεύσουμε τη μεταξύ τους πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική συνένωση. Επιπλέον σημαντική είναι η συντήρηση των κτιριακών υποδομών που διαθέτει το Πνευματικό Κέντρο καθώς και η αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει στο αμέσως προσεχές διάστημα να τακτοποιηθεί. Η εξωστρέφεια του Πνευματικού Κέντρου με συνευρέσεις πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών εντός και εκτός της πόλης, με ουσιαστικές συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας είναι κάποιες από τις δράσεις που ήδη υλοποιούμε και θα επαυξήσουμε τα επόμενα έτη.

   

  Το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι πλούσιο, αλλά δεν είναι πάντα εμφανές το στίγμα που θέλει να δώσει το Πνευματικό Κέντρο. Ποια είναι η άποψή σας για το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να δίνει το Πνευματικό Κέντρο, ειδικά με το καλλιτεχνικό του έργο;

  Ο κεντρικός μας σχεδιασμός εστιάζει στην διαπολιτισμικότητα με την έννοια της συνεύρεσης πολιτισμών, της παρουσίασης πολιτισμικών τάσεων λιγότερο ή περισσότερο γνωστών που συνθέτουν το παζλ του πολιτισμικού «γίγνεσθαι» σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο. Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα ούτε όρια. Στην ευρύτερη έννοια της διαπολιτισμικότητας, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε, πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ήδη έχουμε σε αυτή την πόλη και νέα στοιχεία από πολιτισμούς που μέχρι πρότινος ήταν έξω από το γνωστικό μας ραντάρ και που πια υπάρχουν, συμβιώνουν στην πόλη. Ταυτόχρονα το καλώς εννοούμενο φολκλόρ, ως πολιτισμικό τουριστικό εργαλείο είναι επίσης κάτι το οποίο προσπαθούμε να ενσωματώσουμε πάντα στο πλαίσιο της διαπολιτισμικότητας από την πλευρά του επισκέπτη αυτή τη φορά. Πρόκειται σίγουρα για μια καλειδοσκοπική ταυτότητα, αλλά πλέον αυτές είναι και οι ανάγκες των διαφορετικών ταυτοτήτων του κοινού που συχνά μάλιστα συνυπάρχουν- ακόμη και όταν μοιάζουν αντιφατικές μεταξύ τους-, σε ένα.

  Το πρόγραμμα που ήδη κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι μόνο πλούσιο έχει ήδη στοιχεία από την λογική του σχεδιασμού μας. Στην πορεία θα δείτε και πιο δυναμικές εκφάνσεις της πολιτιστικής πολιτικής μας, περισσότερες δικές μας παραγωγές να συνυπάρχουν με ενδιαφέροντα προγράμματα που φέρνουμε έξω από την πόλη. Οι θεματικές ενότητες που ήδη καθιερώσαμε με αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία που έδωσαν το στίγμα τους στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου καθώς και οι συνεργασίες με ξένες πρεσβείες, μορφωτικά και πολιτισμικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάδειξη της διαπολιτισμικότητας και την παρουσίαση πολιτισμικών δράσεων για όλους.

   

  Αν και με την προσθήκη του Πολυχώρου Δ. Χατζής υπάρχουν πλέον περιθώρια για τη στέγαση πολλών εκδηλώσεων, είναι φανερό ότι λείπουν από τις υποδομές κάποια κτίρια, όπως πχ  ένας σύγχρονος χώρος εικαστικών εκθέσεων, αλλά και σύγχρονοι χώροι για μικρές συναυλίες κλπ. Υπάρχουν περιθώρια για νέα κτίρια και υποδομές τα επόμενα χρόνια;

  Νομίζω ότι είναι εμφανής η έλλειψη χώρων ιδιαίτερα για εικαστικές εκθέσεις. Από την άλλη, όπως γνωρίζετε, από τη δική μας πλευρά έχουμε ήδη κάποιους χώρους που και αυτοί δεν είναι άνευ προβλημάτων ή ανέξοδοι στη συντήρησή τους. Από εκεί και πέρα, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανεύρεσης κατάλληλων χώρων και για οργάνωση δράσεων που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να φιλοξενηθούν στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις αλλά και για αποσυμφόρηση των δομών μας που είτε συστεγάζονται είτε οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται επαρκώς στον χώρο που ήδη βρίσκονται. Σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένταξής μας σε προγράμματα χρηματοδοτικά προκειμένου να αποκτήσουμε νέα κτίρια που θα καλύπτουν τις πολλές ανάγκες της πόλης για ύπαρξη χώρων ανάπτυξης των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

  Η δημοτική αρχή

  Ευρύτερα τώρα για τη δημοτική αρχή, μέχρι και σήμερα δεν έχει εξαγγελθεί κάποιος προγραμματισμός για έργα και πολιτικές τα επόμενα χρόνια, πλην ίσως κάποιων αναφορών για την εξωστρέφεια της πόλης. Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για την πόλη ή ακόμα χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπίσετε τα τρέχοντα προβλήματα της πόλης;

  Αρχικά θα ήθελα να πω ότι η στοχευμένη προσπάθεια για την εξωστρέφεια της πόλης έχει ήδη αρχίσει και τα πρώτα δείγματα είναι και εμφανή και αισιόδοξα. Ήδη στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού καθώς και η περίφημη “διπλωματία των πόλεων” στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος ο Δήμαρχος κ. Ελισάφ, έχει δρομολογηθεί και σε ορισμένα σημεία αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τα δε τρέχοντα προβλήματα δεν είναι ανεξάρτητα από τον γενικότερο προγραμματισμό, δεν είναι καν ανεξάρτητα με την εξωστρέφεια της πόλης. Τα καθημερινά προβλήματα και οι σοβαρές προσπάθειες για την επίλυσή τους είναι μέρος του προγραμματισμού και όχι απλά λεπτομέρειες αν θέλουμε να έχουμε μια λειτουργική πόλη. Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν και σημαντικά θέματα ανοικτά από την προηγούμενη δημοτική αρχή και που οφείλουμε ανεξάρτητα από το ποιος τα ξεκίνησε, με ποιο τρόπο τα διαχειρίστηκε ή ποιος θα τα παραλάβει, να εξεταστούν, να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις και να δρομολογηθούν άμεσα, όπως ο ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος της παραλίμνιας οδού, η Ιόνια Οδός και η χάραξή της, η παρέμβαση στο Κάστρο και πολλά άλλα που είναι έργα μεγάλης σημασίας. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ενιαία με μοναδική μέριμνα το όφελος όλων. Η  εποικοδομητική κριτική, βέβαια. είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

   

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  To EPIRUSONLINE στα πρώτα ενημερωτικά περιφερειακά sites της χώρας

  Κυριαρχεί στην ελληνική διαδικτυακή ειδησεογραφία το Εpirusonline πάντα με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. 

  Χιλιάδες συμμετοχές με σύμμαχο τον καιρό στον 23ο Μπιζάνιο Δρόμο

  Με μεγάλη επιτυχία και κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ο «23ος Μπιζάνιος Δρόμος» και τα παράλληλα αγωνίσματα για τους μαθητές.

  Σάρωσε και τον Απόλλωνα Σμύρνης ο ΠΑΣ

  Άνετα επικράτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Η γιαννιώτικη ομάδα διέσυρε την φιλοξενούμενη ομάδα με το εντυπωσιακό 5-1, αποδεικνύοντας πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επάνοδο στη Super League 1.

  Συμμαχία «μεγάλου συνασπισμού» στο ΤΕΕ Ηπείρου

  Συμμαχία «μεγάλου συνασπισμού» στο ΤΕΕ Ηπείρου προέκυψε κατά τις χθεσινές εκλογές.

  Γ. Πλακιωτάκης: «Ξεκινάμε την αξιοποίηση 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών»

  Την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας, τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, με όρους «διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο», ξεκινάει μέσα στο 2020 η κυβέρνηση, τόνισε από την Ηγουμενίτσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Θανατηφόρο τροχαίο στην Πλάκα (φωτογραφίες)

  Ένας 60χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με καταγωγή από τα Κεντρικά Τζουμέρκα, βρήκε ακαριαίο θάνατο, το μεσημέρι, όταν το όχημα που οδηγούσε στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων – Πραμάντων, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

  Τροχαίο στη Λεωφόρο Δωδώνης

  Τρόχαιο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Λεωφόρο Δωδώνης, όταν ΙΧ αυτοκίνητο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα ρίχνοντας, παράλληλα και την κολώνα φωτισμού.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Μάντζιος

  Ένας άνθρωπος του αθλητισμού και της αυτοδιοίκησης, που υπηρέτησε επί δεκαετίες και τους δύο χώρους, έφυγε νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

  Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό – Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της 5ης ΕΜΑΚ που ειδοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα για την πτώση σε γκρεμό ενός ατόμου που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην Αετομηλίτσα του δήμου Κόνιτσας.