Κυριακή 19.01.2025
More

    Πως να μπεί σε καραντίνα η πείνα

    Ένα από τα λεγόμενα «first world problems» στις μέρες της καραντίνας για την προστασία μας από τον κορωνοϊό είναι η αίσθηση της συνεχούς πείνας. Προφανώς και ανήκει σε αυτήν την κατηγορία προβλημάτων, όταν εκεί έξω υπάρχει κόσμος που δεν έχει σπίτι, τροφή και χαροπαλεύει στα νοσοκομεία.

    Για όσους όμως μένουν σπίτι χωρίς σωματική άσκηση και λόγω της κλεισούρας, της απώλειας δουλειάς ή αντίθετα της αύξησής της καταφεύγουν στο συναισθηματικό φαγητό, αποτελεί υπαρκτό ζήτημα που κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ράψιμο στο στόμα δεν είναι εφικτό, η λοβοτομή δεν είναι επίσης επιλογή, άρα μένουν κάποια tips που οι ειδικοί θεωρούν άκρως αποτελεσματικά, αρκεί να θελήσεις με σθένος να τα εφαρμόσεις. Ξεκίνα να διαβάζεις:

    1. Η πρωτεΐνη είναι φίλη σου

    Όση περισσότερη τρως, τόσο πιο χορτάτος αισθάνεσαι. Για παράδειγμα, στο πρωινό, προτίμησε το αβγό από το τοστ. Ενδεχομένως μάλιστα, να χάσεις λίπος αν γενικότερα τρέφεσαι σωστά.

    2. Τα προϊόντα ολικής άλεσης

    Για τους ήδη προαναφερθέντες λόγους. Επιπρόσθετα, επιβραδύνει την πέψη, ενώ το στομάχι αργεί να καταλάβει ότι αδειάζει, γιατί όντως αυτό συμβαίνει.

    3. Προτίμησε τη στερεά τροφή

    Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι όσοι προτίμησαν ένα σνακ σε υγρή μορφή (πχ χυμός, smoothie κλπ) ήταν κατά 38% περισσότερο απρόθυμοι να φάνε λιγότερο στο επόμενό τους γεύμα. Η μάσηση διαρκεί περισσότερο οπότε ο εγκέφαλος προλαβαίνει να πάρει το μήνυμα ότι έχεις φάει.

    4. Πιες καφέ (με μέτρο)

    Πέρα από τα οφέλη του όσον αφορά στην υγεία και τις αθλητικές επιδόσεις, ελαττώνει την όρεξή μας. Μάλιστα, ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη μείωση της πείνας, με αποτελέσματα που διαρκούν μέχρι τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή του.

    5. Νερό, πολύ

    Δεν είναι τυχαίο που οι παλιοί έπιναν ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Στατιστικά, όσοι πίνουν δύο μεγάλα ποτήρια νερό, τρώνε 22% λιγότερο από εκείνους που το σνομπάρουν. Υπολόγισε δηλαδή περίπου μισό μπουκαλάκι νερό. Το ίδιο ισχύει αν μία σούπα προηγηθεί του γεύματός σου.

    6. Φάε συγκεντρωμένος

    «Όταν τρώμε δε μιλάμε», μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί. Καλό είναι όταν τρώμε να μη βλέπουμε ούτε τηλεόραση και σειρές, γιατί καταναλώνουμε ποσότητες γρήγορα, ασυναίσθητα και δεν εστιάζουμε στην ποιότητα της τροφής μας. Άρα, αφού δε φάγαμε ιδιαίτερα (ή έτσι νομίζουμε), θα ξανατσιμπήσουμε κάτι σύντομα.

    7. Μαύρη σοκολάτα για πάντα

    Είναι το γλυκό που θα σε κάνει να μη θέλεις περισσότερα… γλυκά. Μειώνει γενικότερα την όρεξη, επιβραδύνει την πέψη και το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι ότι το επιτυγχάνει ακόμη και μόνο μέσω της μυρωδιάς της!

    8. Πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ

    Στα γνωστά της οφέλη βρίσκεις τη μείωση της ναυτίας, των μυϊκών πόνων, των φλεγμονών και την εξισορρόπηση του επιπέδου σακχάρων στο αίμα. Πρόσθεσε επίσης, και τη μείωση της όρεξης. Έρευνα απέδειξε ότι 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ διαλυμένης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (στο πρωινό) εξαφανίζει την αίσθηση της πείνας μετά το γεύμα. Αντίστοιχα, μπορείς να την προσθέσεις φρέσκια, τριμμένη σε μικρό ανάμεικτο χυμό.

    9. Χρησιμοποίησε μπαχαρικά και «καυτά» προϊόντα

    Οι καυτερές πιπεριές για παράδειγμα, θα σε αποτρέψουν να φας πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεχομένως και για πρακτικούς λόγους, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

    10. Μικρό πιάτο, μεγάλο πιρούνι

    Σε μεγαλύτερο σκεύος θα σερβίρεις περισσότερο φαγητό, με μικρότερο πιρούνι θα φας περισσότερο. Πρόκειται για συμπεράσματα που έχουν προκύψει από μελέτες. Το ίδιο δεν ισχύει για τα μεγάλα κουτάλια όμως, αφού έχει αποδειχθεί ότι με μεγαλύτερο κουτάλι ενδέχεται να φας 14,5% περισσότερο.

    11. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου – όπου μπορείς, όπως μπορείς

    Επιβραδύνει την ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιθυμία για φαγητό, και κάπως έτσι έχεις λιγότερη όρεξη για να φας. Και περισσότερες τύψεις εδώ που τα λέμε.

    12. Ρίξ’το στον ύπνο

    Καταρχάς, όταν κοιμάσαι δε μπορείς να φας. Αλλά πέρα από αυτό, όσο περισσότερο άυπνος μένεις τόσο περισσότερο ο οργανισμός ζητάει κάτι λιπαρό για να καταναλώσει. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτάωρο, αισθάνονται λιγότερο πλήρεις μετά το σύνηθες πρωινό τους κατά 26%.

    13. Είσαι αναβλητικός; Υπέροχα.

    Κάθε φορά που θέλεις να φας, ανάβαλλέ το για δέκα λεπτά. Όταν περάσουν, θυμήσου κάτι άλλο πολύ σημαντικό – ή και ασήμαντο, ξέρεις εσύ, που παραδόξως προηγείται για να γίνει. Και πάει λέγοντας… Όλο και κάτι θα γλιτώσεις, δε μπορεί!

    14. Προτίμησε τροφές με ωμέγα 3 λιπαρά

    Μια δίαιτα πλούσια σε αυτά μπορεί επίσης να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας μετά τα γεύματα όταν οι θερμίδες περιορίζονται, όπως πρέπει να γίνει τώρα δηλαδή που μένεις σπίτι. Τα βρίσκεις σε σολομό, στρείδια, σαρδέλες, σκουμπρί, γαρίδες, καρύδια, λιναρόσπορο, σπόρους τσία, κόκκινα φασόλια κ.α.

    15. Ανάλατα αμύγδαλα

    Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή αμυγδάλων (όχι παραπάνω από μία χούφτα εννοείται) μεταξύ των γευμάτων, καταστέλλει την πείνα σε σημείο να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες μετά από δύο ώρες, στο επόμενό σου γεύμα.

    16. Βάλε φαντασία

    Ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν φανταστείς τον εαυτό σου να ενδίδει στις τροφές που θες πάρα πολύ να φας αλλά ξέρεις ότι δεν πρέπει, μειώνεις αυτόματα την πραγματική σου επιθυμία να τα φας κανονικά.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ