Τρίτη 21.05.2024
More

  Παγκόσμια έρευνα: Οι ταξιδιώτες μειώνουν άλλες δαπάνες για να έχουν χρήματα για διακοπές 

  Οι αγορές αποτελούν σημαντικό μέρος του ταξιδιωτικού προϋπολογισμού.

  Η αγοραστική συμπεριφορά των ταξιδιωτών και η επιρροή που έχουν οι δαπάνες τους σε όλους τους κλάδους είναι το αντικείμενο της νέας παγκόσμιας έρευνας του Tripadvisor.

  Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, έχουν ως εξής:

  «Αδιαπραγμάτευτα» τα έξοδα για τα ταξίδια

  Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ταξίδια αναψυχής αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο του ετήσιου προαιρετικού προϋπολογισμού των καταναλωτών, με τους ταξιδιώτες να διαθέτουν σχεδόν 1 στα 5 δολάρια (19%) σε ταξίδια αναψυχής, σε συνδυασμό μόνο με φαγητό (19%). Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τα ψώνια (18%), τη βελτίωση του σπιτιού (14%) ή την ψυχαγωγία (13%).

  Ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν, οι ερωτηθέντες φαίνονται έτοιμοι να απορροφήσουν υψηλότερα κόστη, με το 78% να σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα ή τουλάχιστον τα ίδια για ταξίδια, όπως πέρυσι.

  Επιπλέον, εάν οι ταξιδιώτες θέλουν να κάνουν οικονομία, η εξοικονόμηση κόστους φαίνεται πιθανό να μετατοπιστεί σε άλλες κατηγορίες, με τα 3/4 να σχεδιάζουν να μειώσουν άλλες δαπάνες, αποφεύγοντας περικοπές σε τυχόν ταξιδιωτικά σχέδια.

  Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (95%) δήλωσαν ότι προτιμούν να μειώσουν πολλές δαπάνες σε πολλές κατηγορίες για να εξοικονομήσουν χρήματα για μελλοντικές διακοπές.

  Τα ταξιδιωτικά έξοδα εκτείνονται σε πολλές κατηγορίες

  Η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών όταν ετοιμάζεται για ένα ταξίδι, πραγματοποιεί αγορές από μια σειρά κατηγοριών, όπως ρούχα (89%), αποσκευές (72%) και ηλεκτρονικά (62%). Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για εφάπαξ αγορές, καθώς οι ερωτηθέντες αγοράζουν αυτά τα αγαθά τουλάχιστον 2-3 φορές τα τελευταία 3 χρόνια, πριν ταξιδέψουν.

  Αυτή η νοοτροπία συνεχίζεται στον προορισμό, με το 63% να αναφέρει ότι τα ψώνια αποτελούν σημαντικό μέρος του ταξιδιωτικού τους προϋπολογισμού και το 62% να συμφωνεί ότι τα ψώνια είναι ένας σημαντικός τρόπος για να απολαύσουν τον χρόνο τους ενώ ταξιδεύουν.

  Μόνο το 4% των ταξιδιωτών που συμμετείχαν στην έρευνα συνήθως δεν ψωνίζει κατά τη διάρκεια ταξιδιών αναψυχής, ενώ το 20% κατέταξε τα ψώνια ως τη δραστηριότητα στην οποία ξοδεύει περισσότερα χρήματα στα ταξίδια του.

  Όσοι ταξιδεύουν περισσότερο, ξοδεύουν και περισσότερα

  Οι συχνοί ταξιδιώτες, που ορίζονται ως εκείνοι που σχεδιάζουν 3 ή περισσότερα ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις καταναλωτές. Όχι μόνο προγραμματίζουν περισσότερα ταξίδια, αλλά συνήθως ξοδεύουν περισσότερα σε καταλύματα ανά διανυκτέρευση από ό,τι περιστασιακοί ταξιδιώτες, με το 41% να κάνει κράτηση για καταλύματα με τιμή άνω των 200 δολ. ανά διανυκτέρευση, 71% υψηλότερη τιμή από τους περιστασιακούς ταξιδιώτες.

  Πάνω από τους μισούς (53%) των συχνών ταξιδιωτών θα ξοδέψουν περισσότερα για ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες από το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με το 38% των περιστασιακών ταξιδιωτών.

  Tέλος, σε σύγκριση με τον μέσο ερωτώμενο, οι συχνοί ταξιδιώτες έκαναν αγορές με μεγαλύτερη συνέπεια σε κάθε κατηγορία δαπανών, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα εισοδήματος και τον προϋπολογισμό.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ