Τετάρτη 03.06.2020
More

  Παιδιά επηρεάζονται από σπάνια φλεγμονώδη αντίδραση

  Πολλά παιδιά σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες έχουν επηρεαστεί από μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που συνδέεται με τον κορωνοϊό.  

  Διάφορα παιδιά έχουν επίσης διαγνωστεί με την ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με το σύνδρομο τοξικού σοκ και αλλού στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με το BBC, έχουν επηρεαστεί έως και 100 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και μερικά χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ ενώ άλλα ανάρρωσαν γρήγορα. Τον Απρίλιο, οι γιατροί κλήθηκαν να μελετήσουν την σπάνια αλλά επικίνδυνη αντίδραση στα παιδιά κάτι που προκάλεσε το γεγονός πως οκτώ παιδιά αρρώστησαν στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας 14χρονος που πέθανε.

  Οι γιατροί δήλωσαν ότι και τα οκτώ παιδιά είχαν παρόμοια συμπτώματα όταν εισήχθησαν στο Παιδικό Νοσοκομείο Evelina London, όπως υψηλός πυρετός, εξάνθημα, οίδημα και πόνοι.

  Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν είχαν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες ή στην αναπνοή, αν και σε επτά τοποθετήθηκε αναπνευστήρας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καρδιάς και της κυκλοφορίας. Οι γιατροί περιγράφουν τα συμπτώματα ως «νέο φαινόμενο» παρόμοιο με το σύνδρομο σοκ της νόσου Kawasaki – μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πρησμένους αδένες στο λαιμό και ξηρά χείλη. Αλλά, αυτό το νέο σύνδρομο επηρεάζει επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά έως 16 ετών, με μια μειονότητα να αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές.

  Η Δρ Liz Whittaker, κλινική λέκτορας για παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες και ανοσολογία, στο Imperial College London, δήλωσε ότι το γεγονός ότι το σύνδρομο ξέσπασε εν μέσω πανδημίας, υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση. «Είχαμε την κορύφωση της Covid-19 και μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες  βλέπουμε να κορυφώνεται αυτό το νέο φαινόμενο που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι είναι ένα μετα-μολυσματικό φαινόμενο», είπε. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να σχετίζεται με τη συσσώρευση αντισωμάτων μετά τη μόλυνση.

  Ο καθηγητής Russell Viner, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που είχαν την πάθηση έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία, βελτιώθηκαν και αρχίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι. Το σύνδρομο είναι «εξαιρετικά σπάνιο», είπε. «Αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να βγουν από το lockdown, πρόσθεσε ο καθηγητής Viner.

  Πρόσθεσε ότι η κατανόηση περισσότερων πληροφοριών για τη φλεγμονώδη νόσο μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά παιδιά αρρωσταίνουν πολύ από την Covid-19, ενώ τα περισσότερα δεν επηρεάζονται ή δεν είναι συμπτωματικά. Τα παιδιά πιστεύεται ότι αποτελούν μόνο το 1-2% όλων των περιπτώσεων λοίμωξης από κορωνοϊό, που αντιπροσωπεύουν λιγότερες από 500 εισαγωγές στο νοσοκομείο.

  Ο Michael Levin, καθηγητής παιδιατρικής και διεθνούς παιδικής υγείας στο Imperial, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά για κορωναϊό, αλλά, θετικά για ανίχνευση αντισωμάτων. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι η βιολογία της νόσου συνεπάγεται κατά κάποιο τρόπο μια ασυνήθιστη ανοσοαπόκριση στον ιό», είπε. Ωστόσο, ο καθηγητής Levin είπε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθουμε για την αντίδραση, η οποία είναι γνωστή εδώ και δύο – τρεις εβδομάδες.

  Τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται έως και έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον ιό, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την εμφάνιση του νέου συνδρόμου αρκετές εβδομάδες μετά την κορύφωση των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Στη φλεγμονώδη νόσο αναφέρεται σήμερα και η εφημερίδα New York Times που λέει πως νέα μελέτη ρίχνει φως στα διακριτικά χαρακτηριστικά της ασθένειας και παρέχει τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι το σύνδρομο συνδέεται με τον κορωνοϊό.

  Ποια είναι η κατάσταση αλλού στον κόσμο;

  Υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ εξετάζουν τη σπάνια κατάσταση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Από τα 82 διαγνωσμένα κρούσματα του φλεγμονώδους συνδρόμου στη Νέα Υόρκη, 53 παιδιά εξετάστηκαν θετικά ή είχαν αντισώματα για την Covid-19.

  Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν μια ειδοποίηση και ενημερωμένο ορισμό του συνδρόμου στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης αυτήν την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μια μελέτη γιατρών στη βόρεια Ιταλία, 10 παιδιά έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Και τα 10 παιδιά εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, την πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας.

  Τα παιδιά, που είναι περίπου επτά ετών, είχαν σοβαρά συμπτώματα όπως επιπλοκές στην καρδιά και συμπτώματα συνδρόμου τοξικού σοκ. Χρειάστηκαν επίσης πρόσθετη θεραπεία με στεροειδή. Σε δοκιμές αντισωμάτων στα παιδιά, οκτώ φάνηκαν να είχαν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό, ενώ τα άλλα δύο δεν είχαν. Ωστόσο, οι εξετάσεις για τον ιό δεν θεωρούνται χρήσιμες επειδή η αντίδραση τείνει να εκδηλώνεται πολλές εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

  Ο Δρ Lucio Verdoni, συγγραφέας έκθεσης και γιατρός στο Νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο, δήλωσε: «Αν και αυτή η επιπλοκή παραμένει πολύ σπάνια, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω αποδείξεις σχετικά με το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά». Οι ειδικοί για την υγεία των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι μπορεί να μην είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τα παιδιά. Τώρα συνεργάζονται με ερευνητές στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη για να μάθουν περισσότερα για το τι προκαλεί την αντίδραση αυτή.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Έργα και δράσεις για να αλλάξουν την εικόνα της πόλης

  Δηλώσεις αντιδημάρχων Γιώργου Αρλέτου και Βαγγέλη Πήχα για νέα έργα και καθαριότητα

  Λήξη συναγερμού στο Δημαρχείο

  Λήξη συναγερμού στο Δημαρχείο Ιωαννίνων σήμανε η αστυνομία μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που διενήργησε.

  Νέοι κανόνες για τις παραλίες- Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

  Χαλαρώνουν κάποια από τα μέτρα για τις παραλίες, που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη

  Πιο κοντά Ιωάννινα και Πάτρα μέσω των μεταμοσχεύσεων

  Καθοριστικό βήμα για τη λειτουργίας ενός Ενιαίου Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πατρών έγινε το περασμένο Σάββατο

  Λήστεψαν ηλικιωμένη με την απειλή σουγιά στα Καρδαμίτσια

  Τον δράστη μίας ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας αναζητά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.