Τετάρτη 29.09.2021
More

  Προσέξτε τα μάτια σας και τα οπτικά σας!

  Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην επιλογή οπτικών για τα παιδιά

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε όλοι μας στα μάτια καθώς η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί αλλοιώσεις τόσο στο δέρμα της περιοχής των βλεφάρων, όσο και στο εσωτερικό των ματιών.

  Πολλοί καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των βλεφάρων σχετίζονται με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή αυτή. Παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επηρεάζονται και επιταχύνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενήλικες και παιδιά πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας με τα σωστά γυαλιά ηλίου, τα οποία πρέπει να φέρουν σήμανση CE, που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων.

  Ο εκπρόσωπος των οπτομετρών Ιωαννίνων, Ματθαίος Μάνθος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της σωστής επιλογής οπτικών που δεν είναι απαραίτητο να είναι επώνυμα, αλλά να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Στις μέρες μας η αγορά έχει κατακλυσθεί από γυαλιά ηλίου μικρής αξίας που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές.

  »Σε κάθε περίπτωση, η αγορά τέτοιων προϊόντων είναι επισφαλής και πρέπει να αποφεύγεται. Τα γυαλιά αυτά είναι αμφίβολης προέλευσης, τις περισσότερες φορές, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα κατασκευής τους και δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο κίνδυνος στα γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλος, καθώς το άτομο που τα έχει αγοράσει και τα χρησιμοποιεί, πιστεύει ότι προστατεύεται από την επικίνδυνη ακτινοβολία κι έτσι εκτίθεται χωρίς καμία άλλη προστασία σε αυτήν. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι σοβαρές βλάβες τόσο του εσωτερικού του ματιού, όσο και των βλεφάρων. Οι γονείς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για την αγορά οπτικών στα παιδιά τους και ζητούν πληροφορίες για τις πιστοποιήσεις των φακών και των οπτικών ηλίου», τονίζει ο κ. Μάνθος.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φέρουν: Την ένδειξη CE Ποιότητα φακών που εξασφαλίζει μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UVA και UVB).

  Κατηγορία φακών ανάλογα με την ηλιοφάνεια του περιβάλλοντος στην περιοχή όπου ζούμε.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ