Παρασκευή 30.09.2022
More

  Σε ποιους συστήνεται ο εμβολιασμός της αναμνηστικής δόσης

  Η κα Βασιλική Λάζου αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας και στην έναρξη του εμβολιασμού

  Για την έναρξη των εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον BA1 ρωτήθηκε η Πνευμονολόγος και Γραμματέας του συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Βασιλική Λάζου, με την ίδια να σημειώνει πως οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

  Η κα. Λάζου αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας και στην έναρξη του εμβολιασμού ξεκαθαρίζοντας ότι «Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του

  μονοδοσικού εμβολίου Johnson&Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς».

  Η κα. Λάζου τόνισε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια ενώ από την επιστημονική κοινότητα συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση.

  Ειδικότερα σύμφωνα με την σύσταση προτείνεται εμβολιασμός:

  -σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  -σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με

  τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

  – σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες

  φροντίδας χρονίως πασχόντων

  -σε επαγγελματίες υγείας

  – σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα

  – σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο

  επιπλοκών από κορονοϊό

  Διευκρινίζεται ότι:

  -Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

  -Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των

  μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

  -Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

  Προσωπικός γιατρός με πολλά προβλήματα…

  Ερωτηθείσα για τον προσωπικό γιατρό εξήγησε ότι υπάρχει θέμα καθώς πολλές ειδικότητες δεν εντάχτηκαν ακόμη ενώ πολλοί γιατροί που έχουν χρόνια ιατρεία δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέληση να ενταχτούν σε αυτό το νέο σύστημα καθώς εκφράζουν διαφωνίες για την διάρκεια της εξέτασης, την πληρωμή τους αλλά και πολλά άλλα διαδικαστικού τύπου ζητήματα.

  Πάντως μέχρι στιγμής ο αριθμός των γιατρών που έχουν ενταχτεί είναι μικρός και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού των πολιτών. Πρόβλημα εντοπίζεται και στην εγγραφή των πολιτών.

  Η κα. Λάζου πάντως επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η τήρηση ιατρικού φακέλου του ασθενούς ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή κάθε γιατρός να έχει εικόνα για τον ασθενή που θα βρεθεί απέναντί του.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ