Κυριακή 01.08.2021
More

  Θ. Κωστούλας: «Εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα»

  Ο πνευμονολόγος Θ. Κωστούλας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

  Η απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών να προχωρήσει σε αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson, προκαλεί αναστάτωση στην Ευρώπη.

  Τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, κατά της covid-19 οι οποίες θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, παραλαμβάνει η Ελλάδα.

  Η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων στη χώρα μας, βρίσκεται σε εξέλιξη παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της εταιρίας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις που αφορούν την Ευρώπη και έπειτα από το «πάγωμα» των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

  Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα τη Δευτέρα και δεν αναμένεται καμία καθυστέρηση ή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τη Δευτέρα, με το «άνοιγμα» της πλατφόρμας των ραντεβού για νέες ομάδες πληθυσμού.

  Ο πνευμονολόγος μέλος του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου, Θανάσης Κωστούλας, ερωτηθείς για τον θόρυβο που έχει προκληθεί εκ νέου για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, συνιστά ψυχραιμία για το ζήτημα περιστατικών θρόμβωσης που στις ΗΠΑ συσχετίστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η χρήση του.

  Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωστούλας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενημερώνεται επίσημα από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και εφόσον υπάρξει ζήτημα θα συνεδριάσει, όπως συνέβη και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Ο κ. Κωστούλας ρωτήθηκε για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα όσα συζητιούνται ενόψει του Πάσχα και την άδεια μετακίνησης από περιοχή σε περιοχή. Όπως εξήγησε, η πίεση που ασκείται από το τρίτο κύμα της πανδημίας στα νοσοκομεία είναι αναμφισβήτητη.

  Ο κ. Κωστουλας υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για άνοιγμα των μετακινήσεων είναι «παρακινδυνευμένες» δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι εύθραυστη. «Νομίζω ότι δεν είναι περίοδος που μπορούμε να προχωρήσουμε. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Το καλοκαίρι που πλησιάζει, σίγουρα τα πράγματα θα είναι σαφώς βελτιωμένα» κατέληξε ο κ. Κωστούλας.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ