Δευτέρα 20.09.2021
More

  Θεοδωρίδου: Στη μάχη των εμβολιασμών και το Johnson & Johnson

  Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού για μέτρια προς σοβαρή νόσο φτάνει το 66%, ενώ για τις σοβαρές μορφές της νόσου φτάνει το 73%.

  Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την συμμετοχή των πολιτών.

  Όπως ανέφερε ήταν ιδιαίτερα χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30αρηδες και από την επιφυλακτικότητα στην ενθουσιώδη συμμετοχή.

  Στη μάχη των εμβολιασμών προστίθεται και το Johnson & Johnson. H αποτελεσματικότητα του εμβολίου για μέτρια προς σοβαρή νόσο φτάνει το 66%, ενώ για τις σοβαρές μορφές της νόσου φτάνει το 73%.

  Είναι μονοδοσικό, διατηρείται σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου, και προορίζεται για ευρεία χρήση.

  Στις δοκιμές του εμβολίου δεν συμπεριλήφθηκαν οι έγκυες γυναίκες.

  Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ακόμα πως το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό δεν θα πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι και για τα άλλα εμβόλια δεν χρειάζεται δεύτερη δόση.

  Διάρκεια ανοσίας

  Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6, 8 και 9 μήνες ακόμα προστασίας.

  “Eχουμε και παλαιότερα πει ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει κι ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα”.

  Όπως ανέφρε η κ. Θεοδωρίδου: “αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και αυτό να προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία. Ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων που είναι διαφορετικοί στη φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό”. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ήσε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ