Παρασκευή 30.09.2022
More

  Το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία – το πιο γρήγορο ακόμη περισσότερο

  Σημασία δεν έχουν μόνο τα βήματα, αλλά και ο ρυθμός, λέει νέα έρευνα

  Ο ρυθμός του περπατήματος φαίνεται ότι είναι εξίσου σημαντικός με τα πόσα βήματα κάνει κάποιος εντός της ημέρας, όπως δείχνει νέα έρευνα.

  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας ανακάλυψαν πως 10.000 βήματα την ημέρα είναι εξαιρετικά επωφελή και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή εμφάνισης ασθενειών. Επιβεβαίωσαν, επίσης, πως όταν το περπάτημα έχει ταχύτερο ρυθμό τότε οι ωφέλειες είναι μεγαλύτερες.

  Συλλέχθηκαν στοιχεία από 78.000 ενήλικες στη Βρετανία μεταξύ 2013 και 2015 από φορητούς ανιχνευτές και αυτά συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματά τους επτά χρόνια αργότερα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine and JAMA Neurology.

  Ο Δρ. Matthew Ahmadi, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε πως 10.000 βήματα την ημέρα «μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 50% και καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου μεταξύ 30% και 40%».

  Όταν το περπάτημα έχει ταχύτερο ρυθμό, είναι πιο επωφελές όσον αφορά στην πρόληψη απ΄όλα τα παραπάνω.

  Η ιδέα των 10.000 ημερήσιων βημάτων γεννήθηκε, αρχικά, ως μέρος μιας στρατηγικής μάρκετινγκ από μια ιαπωνική εταιρεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019. Ωστόσο, ο καθηγητής Tony Blazevich, ειδικός στη βιομηχανική του Πανεπιστημίου Edith Cowan, επεσήμανε πως η ιδέα έχει «νόημα», ειδικά όσον αφορά στο καρδιαγγειακό.

  «Όσο περισσότερο ρέει το αίμα μέσα στις αρτηρίες σας, τόσο περισσότερο ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αυτο-ανανέωσης στις αρτηρίες σας» είπε, επισημαίνοντας ότι το περπάτημα με ταχύτερους ρυθμούς αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς των ανθρώπων περισσότερο από το πιο αργό περπάτημα.

  «Θεωρητικά, αν μπορείτε να ανεβάσετε τον καρδιακό σας παλμό και να κάνετε το αίμα να ρέει πιο γρήγορα, μπορεί να επιδιορθώσετε τις αρτηρίες σας λίγο καλύτερα. Η επιπλέον ροή του αίματος μπορεί να είναι πραγματικά καλή για όλα τα μέρη του σώματός μας – τον εγκέφαλό μας, τους μυς μας, τα πάντα» συμπλήρωσε.

  Σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, ο Blazevich επεσήμανε πως υπάρχει μία θεωρία πως οι καρκίνου συνδέονται με φλεγμονές στο σώμα. «Γνωρίζουμε πως η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης των φλεγμονών».

  Ο ίδιος συμβούλευσε πως ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των 10.000 βημάτων, όσο το δυνατόν περισσότερα γίνονται εντός της ημέρας έχουν σημαντικά ωφέλη.

  «Εάν αυτή τη στιγμή κάνετε 3.000 βήματα ημερησίως και πάτε στα 5.000, αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση».

  Ο καθηγητής Tim Olds, ερευνητής συμπεριφορικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε πως τα οφέλη από ένα σημείο και πέρα μειώνονται, αλλά είναι και πάλι σημαντικά.

  «Τα πρώτα 5.000 βήματα κάνουν πολύ περισσότερο καλό από τα επόμενα 5.000 και ούτω καθεξής» εξήγησε.

  Το ερώτημα, για τον ίδιο, είναι πού πρέπει να σταματήσει κανείς. «Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός (σ.σ. βημάτων), αλλά τα 10.000 είναι ένας λογικός στόχος όταν επιχειρείς να χτίσεις την καθημερινότητά σου».

  Πρότεινε μία συγκρατημένη αρχή και σταδιακή άνοδο των επιδόσεων, μέρα με τη μέρα, έως ότου επιτευχθεί ο κατάλληλος στόχος.

   

   

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ