Τρίτη 30.04.2024
More

    Αποχρώσεις- Η προστασία του Τζούλιαν Ασάνζ 

    Το θέμα με τον Τζούλιαν Ασάνζ είναι απλό και πολύ δύσκολο συνάμα. Οι ΗΠΑ θέλουν να τον δικάσουν κάπως σαν χάκερ που απείλησε την κρατική ασφάλεια με τη δημοσιοποίησε εμπιστευτικού υλικού. Ο ίδιος όμως δεν είναι παρά ένας ακτιβιστής της ελεύθερης ενημέρωσης που έδωσε την ευκαιρία στην κοινή γνώμη μέσα από την πλατφόρμα των Wikileaks να έχει γνώση δημοσίων εγγράφων. Είναι περισσότερο δημοσιογράφος δηλαδή παρά υπονομευτής απόρρητων και κρατικών μυστικών.

    Προφανώς σε αυτήν την υπόθεση και τίθενται θέματα δημοκρατίας, ελευθερίας της έκφρασης και δικαιώματος στην πληροφόρηση του πολίτη. Όπως και το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να διατηρεί κρίσιμα μυστικά για την ασφάλειά του. Αυτή η λεπτή ισορροπία, η διαχωριστική γραμμή, αυτή η τομή, πρέπει να εκτιμάται κάθε φορά και κατά περίπτωση.Με βάση όμως τις γενικές αρχές του φιλελεύθερου κράτους και των ατομικών δικαιωμάτων.

    Στην περίπτωση των Wikileaks η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν κινδύνευσε κάποιο κράτος, αλλά αντίθετα πολλοί πολίτες κάτι έμαθαν περισσότερο για τις επιλογές των κυβερνήσεών τους. Αυτή η αίσθηση είναι που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τους ιθύνοντες σήμερα για έναν άνθρωπο που ας μην το ξεχνάμε βρίσκεται σε στενό περιορισμό πολλά χρόνια τώρα. Άραγε το επόμενο βήμα θα είναι να διωχθούν και όσοι διάβασαν τα δημόσια έγγραφα;

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ