Σάββατο 28.09.2024
More

    Ενδιαφέρον για νέες προσεγγίσεις

    Μέσα στα πολλά που τρέχουν και με τα προεκλογικά δεν προλάβαμε να κάνουμε καν μία καλή αναφορά.  Από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) εκδόθηκαν τα πρακτικά από δύο επιστημονικές ημερίδες, για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Ιωάννινα και τον Τύπο Ιωαννίνων ως τον Μεσοπόλεμο.

    Προσωπικά συμμετείχα με δύο ομιλίες:

    Η πρώτη είναι: “Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στα Γιάννενα το 1922. Όψεις μίας νέας συνθήκης μέσα από τον τοπικό Τύπο των Ιωαννίνων” με τη θεώρηση των αναφορών στις τοπικές εφημερίδες το πρώτο τετράμηνο από την έλευση των προσφύγων στην Ήπειρο.

    Η δεύτερη έχει τίτλο “Η Δημοκρατία σε κίνηση.

    Οι εφημερίδες των Ιωαννίνων στον Μεσοπόλεμο και η περίπτωση του «Κεραυνού»” και αφορά την πολιτική κίνηση το 1923-1924 και τη δυναμική των διαφόρων πρωτοβουλιών στο δημοκρατικό στρατόπεδο, στις “αριστερές” της εποχής όπως θα λέγαμε σήμερα, μέσα σε συνταρακτικές μεταβολές στον τόπο όπως εκφραζόταν μέσα από τις τοπικές εφημερίδες.

    Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις που είμαι σίγουρος ότι θα ικανοποιήσουν τον απαιτητικό αναγνώστη και τον φιλίστωρα.

    Στη σελίδα της ΕΗΜ υπάρχει η ανοιχτή πρόσβαση και στα δύο καλαίσθητα βιβλία (e-books) που αποτελούν μέρος και της πολύ καλής δουλειάς που κάνει συνολικά η ΕΗΜ.

    Υπάρχει επιστημονικό δυναμικό στην πόλη που παράγει σημαντικό ερευνητικό έργο και θέλει οι τοπικοί φορείς να δίνουν χώρο και χρόνο. Και παρατηρούμε και ένα ενδιαφέρον και της τοπικής κοινωνίας για νέες προσεγγίσεις και νέα μοντέλα για την ιστορική έρευνα.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ