Παρασκευή 27.09.2024
More

    Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς

    Για 28η χρονιά το υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει στις 27-29 Σεπτεμβρίου τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Φέτος ο εορτασμός, που έχει ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» (European Heritage Days 2024:Routes, Networks and Connections), συμπίπτει με την 70ή επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (European Cultural Convention, Παρίσι 1954), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση, εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    «Το θέμα καλύπτει πτυχές τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απηχούν το γεγονός ότι κοινότητες, λαοί, χώρες και πολιτισμοί έχουν ποικιλοτρόπως συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι δεσμοί αυτοί αποτυπώνονται σε κοινές αξίες, πρακτικές και επιτεύγματα, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να επηρεάζουν και ενδεχομένως να διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι διακατέχονται από την κοινή επιδίωξη για προστασία και ανάδειξη των ιστοριών και τόπων που συνθέτουν την ατομική και συλλογική μνήμη», τονίζει το ΥΠΠΟ στη σχετική ανακοίνωσή του. Και συμπληρώνει: «Πέρα, όμως, από την ανίχνευση και ανάδειξη ιστοριών του παρελθόντος, οι φετινές εκδηλώσεις προσφέρουν το έναυσμα και τη δυνατότητα γνωριμίας με νέα δίκτυα και δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι σήμερα, οι οποίοι συνδέονται πέρα από σύνορα μέσω κοινών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων και προσδοκιών, παράγοντας υλικό και άυλο πολιτισμό».

    Η πλειονότητα των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων είναι με φυσική παρουσία του κοινού, ενώ προβλέπονται και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook.

    Στα μουσεία των Ιωαννίνων

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 που για φέτος έχει τον γενικό τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», προγραμματίζοντας τις ακόλουθες δράσεις:

    – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00 θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Βορειοδυτικής Ελλάδας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών εκπαιδευτική δράση με τίτλο Προσεγγίζοντας το μυθικό παρελθόν των Μολοσσών. Η δράση περιλαμβάνει παρακολούθηση σύντομης εκπαιδευτικής ταινίας για τον Πύρρο και διαδραστική περιήγηση με άξονα προεπιλεγμένα εκθέματα στην αίθουσα 2 (Αιακίδες, οι βασιλείς των Μολοσσών) και στην αίθουσα 6 (Η Ήπειρος στη Ρωμαϊκή εποχή) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

    * Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00 θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκπαιδευτική δράση με τίτλο Ιωάννινα-Αθήνα-Παρίσι-Στρασβούργο ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς.  Η δράση περιλαμβάνει ομιλίες/παρουσιάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με θέμα τη «Χρησιμότητα και αναγκαιότητα πολιτιστικών και γλωσσικών ανταλλαγών στην Ευρώπη», καθώς και μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών/τριων του 2ου και 8ου Πειραματικού Δημοτικού Ιωαννίνων. Συμπράττει το Ατελιέ Fardella και Μουσική Σχολή Λεοντάρης Κωνσταντίνος.

    – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ –  ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ

    Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» . Πρόκειται για θεματική περιήγηση σε μνημεία, τοπόσημα, δημόσια γλυπτά, κτίρια 19ου-20ου αι. στο κέντρο της  πόλης. Δομείται σε στάσεις, σε επιλεγμένα σημεία και μνημεία (Πλατεία Πνευματικού Κέντρου, Πάρκο Ωρολογίου, κτίριο Εθνικής Τράπεζας, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων) και επικεντρώνεται στη διαχρονία και τον μετασχηματισμό της περιοχής , από την Οθωμανική περίοδο έως τον 20ο αι. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε μαθητές Γυμνασίου.

    Υπεύθυνοι Αρχαιολόγοι: Σοφία Κίγκα, Ελένη Κοτζαμποπούλου, Βασιλική Δήμου

    Για το κοινό που επιθυμεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, σημειώνεται ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και στην περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στην Αίθουσα Διώνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων Βασίλης Χαρίσης. (Ανα) πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας θα είναι ελεύθερη κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.       Ωράριο λειτουργίας (Τετάρτη έως Δευτέρα): 8.30 έως 20.00

    Τρίτη κλειστά.

    Στην Πρέβεζα

    Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: «Η Αλιεία στο Αμβρακικό: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης εστιάζουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα στον Αμβρακικό κόλπο από την Αρχαιότητα στο Σήμερα, καλύπτοντας ζητήματα σχετικά με τις μεθόδους αλιείας μέσα στον χρόνο και με ιδιαίτερη αναφορά στη Νικόπολη και στην περιοχή της Πρέβεζας.

    Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εκθεσιακή παρουσίαση των γεγονότων, ως επί το πλείστον, είναι αποτέλεσμα μελέτης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, καθώς και βιβλιογραφικής έρευνας του Ευάγγελου Παυλίδη, Αρχαιολόγου της ΕΦΑ Πρέβεζας. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, ενώ μέρος του υλικού προέρχεται από τα αρχεία του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, της Αγνής Γιαννουλάτου Κουρεμένου, καθώς και τη συλλογή των Ιωσήφ Ζιώγα και Ανδρέα Καρζή. Την ημέρα των εκδήλωσης των εγκαινίων την έκθεση θα προλογίσουν:

    Ο Ευάγγελος Παυλίδης, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας, «Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης Η Αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο: Από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα».

    Ο Κωνσταντίνος Ακοβιτιώτης, MSc Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας ΠΕ Πρέβεζας, «Η αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο – Σημερινά δεδομένα από την ΠΕ Πρέβεζας»

    -Ανθή Αγγέλη, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας

    -Σπυρίδων Σκλαβενίτης, Δρ. Ιστορίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Γ.Α.Κ. Πρέβεζας.

    Στην Ηγουμενίτσα

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για φέτος έχει τον γενικό τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», προγραμματίζοντας εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξεις Δημοτικού στα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου.

    Στη δράση με τίτλο «Στα μυστικά του κάστρου», που θα υλοποιηθεί το διήμερο Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν μέρος μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και του Δημοτικού Σχολείου Μαργαριτίου.

    Οι μαθητές, μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, θα γνωρίσουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική των δύο κάστρων, τα οποία αποτελούν μέρος ενός δικτύου σημαντικών πολιτιστικών μνημείων κατά μήκος της διασυνοριακής περιοχής Αδριατικής και Ιονίου.

    Για το κοινό που επιθυμεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και στην περιοδική έκθεση με χαρακτικά έργα των διδασκόντων και των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα είναι ελεύθερη κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ