Μία σημαντική στροφή στην κατανάλωση ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων καταγράφεται στην Ελλάδα την περίοδο της καραντίνας, κάτι που εξηγείται και ερμηνεύεται με δύο τουλάχιστον διαφορετικούς τρόπους.
Ο πρώτος είναι αφενός, ότι οι πολλές ώρες παραμονής στα σπίτια αύξησαν τις ποσότητες φαγητού αλλά και των σνακ, που καταναλώνονται και ο δεύτερος, ότι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, θεωρούνται μία ισχυρή πηγή ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα παραπάνω έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης σύμφωνα με τον κ. Μάκη, ιδιοκτήτη ενός από τα παλαιότερα καταστήματα εμπορίας ξηρών καρπών και όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, όπως όμως παράλληλα και η περίοδος της νηστείας που προηγήθηκε και συνέπεσε με τις ημέρες της καραντίνας. Η κατανάλωση πάντως έχει αυξηθεί κυρίως στους ξηρούς καρπούς που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβοί, όπως τονίζει, αλλά γενικότερα τα τελευταία χρόνια, οι έλληνες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους ξηρούς καρπούς, που θεωρούνται υπερτροφές για τον οργανισμό.
Και στα καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών πάντως, τα μέτρα πρόληψης και τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την υγιεινή και ασφάλεια και του προσωπικού και των πελατών, εφαρμόζονται με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και προσοχή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ