Η στάση εργασίας καλύπτει τις τέσσερις πρώτες ώρες του ωρολογίου προγράμματος
Τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, ημέρα διεξαγωγής της λεγόμενης «ελληνικής PISA», κηρύσσει η ΑΔΕΔΥ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα των ομοσπονδιών-μελών της ΑΔΕΔΥ, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η στάση εργασίας καλύπτει τις τέσσερις πρώτες ώρες του ωρολογίου προγράμματος και στοχεύει στην έμπρακτη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών εξετάσεων τύπου PISA, οι οποίες εφαρμόζονται για τρίτη συνεχή χρονιά στα ελληνικά σχολεία.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία τους με τις εν λόγω εξετάσεις, θεωρώντας ότι ενισχύουν την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών και υπονομεύουν τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου. Στο ίδιο πλαίσιο καλούν σε αποχή και τους γονείς των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου, οι οποίοι συμμετέχουν φέτος στη διαδικασία.
Η «ελληνική PISA» αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Παιδείας, και αφορά την αποτίμηση βασικών δεξιοτήτων των μαθητών στην κατανόηση κειμένου και στα μαθηματικά.