Ζητούν επαρκείς απαντήσεις οι κάτοικοι Πλατανούσας-Μονολιθίου

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μακρά διακοπή της κυκλοφορίας στην 2η Επαρχιακή Οδό Πηγάδια – Μονολίθι εκφράζουν κάτοικοι της Πλατανούσας και του Μονολιθίου, με επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η επιστολή κοινοποιείται στις περιφερειακές παρατάξεις, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους κατοίκους να ζητούν σαφή ενημέρωση για την πορεία του έργου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Όπως επισημαίνουν, η παρατεταμένη διακοπή της κυκλοφορίας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων, προκαλώντας παράλληλα οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από την Περιφέρεια Ηπείρου να ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων και επαναλειτουργίας του δρόμου, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης.

Παράλληλα, στην επιστολή τους θέτουν ζητήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, καθώς και την ανάγκη άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε δραστηριότητες στον ποταμό Άραχθο.

Οι 37 κάτοικοι της περιοχής ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ομαλής λειτουργίας του οδικού δικτύου για την οικονομική δραστηριότητα και τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, κάτοικοι των χωριών Πλατανούσας και Μονολιθίου, που υφιστάμεθα την αβάσταχτη ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση και βλάβη από τη διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, λόγω αδικαιολόγητου ολοσχερούς κλεισίματος της 2ης επαρχιακής οδού από Πηγάδια έως Μονολίθι επί δεκατρείς μήνες και άλλους οκτώ μήνες με περιορισμένη διέλευση, ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να ανακοινώσει επιτέλους και επισήμως ημερομηνία πέρατος των εργασιών και άνοιγμα του δρόμου για τη διέλευση.

Είναι αδιανόητο να υπάρχει Σύμβαση Εκτέλεσης έργου χωρίς πρόβλεψη πέρατος των εργασιών, ακόμη και εάν στο μεσοδιάστημα απαιτούνταν να δοθεί κάποια παράταση.

Είναι τελείως παράλογο το γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε η έναρξη των εργασιών – Οκτώβριος 2024 – γράφτηκε στον γιαννιώτικο Τύπο ότι αυτό θα τελείωνε σε εφτά μήνες και σήμερα, ύστερα από είκοσι ένα μήνες, να μη γνωρίζουν οι κάτοικοι πότε θα τελειώσουν αυτές!

Αντιπαρερχόμαστε για τώρα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη φρικτή αλλοίωση του φυσικού τοπίου σε μια περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός της ζώνης απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου – Χαράδρας Αράχθου, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει έλεγχος γι’ αυτό από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ζητάμε ακόμη από την Περιφέρεια και τις περιφερειακές παρατάξεις να ενδιαφερθούν για το συντομότερο δυνατό άνοιγμα του δρόμου και την άρση απαγόρευσης των δραστηριοτήτων στον Άραχθο ποταμό».

Επιλεκτική ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή

Η επιστολή των κατοίκων ήρθε στη δημοσιότητα μετά από παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηπείρου, καθώς, όπως αναφέρει η παράταξη, η Περιφέρεια δημοσιοποίησε την απάντηση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα και το κείμενο των κατοίκων, το οποίο είχε κοινοποιηθεί στις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης.

Στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης προσπαθεί κατά κάποιον τρόπο να «δικαιολογήσει» τους λόγους της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για το κατά πόσο οι υπογράφοντες κάτοικοι γνώριζαν το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής που υπέγραψαν.

Η ΛΑΣΥ, σχολιάζοντας τη στάση της Περιφερειακής Αρχής, κάνει λόγο για επιλεκτική ενημέρωση και υποστηρίζει ότι η απάντηση της Περιφέρειας παραβλέπει τις αρχικές προβλέψεις της μελέτης για τη λειτουργία του δρόμου, καθώς, όπως αναφέρει, αρχικά προβλεπόταν ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας και στη συνέχεια ότι η διακοπή θα ήταν περιορισμένης διάρκειας.

Παράλληλα, η παράταξη υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να αποδίδονται μόνο σε ελέγχους και διαδικαστικά ζητήματα, αλλά συνδέονται και με αλλαγές που έγιναν στην πορεία του έργου, την πρόσθετη σύμβαση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, τις αλλαγές στη χάραξη και τη γεωλογική μελέτη που, σύμφωνα με τη ΛΑΣΥ, εκπονήθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η παράταξη θέτει επίσης ζήτημα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της δημοσιοποίησης της επιστολής, σημειώνοντας ότι, διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση αν ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονταν πρόσωπα που, κατά την εκτίμησή της, έχουν διαφορετική σχέση με την Περιφερειακή Αρχή.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ