Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συλλαλητήριο της ΔΕΘ και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον 13ο και 14ο μισθό παραχώρησαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας, ο αντιπρόεδρος Στέφανος Σίντος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ρένα Μπενέκου, καθώς και ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος, Γιάννης Τσαρακλής.
Ο κ. Γρίβας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη για τους δημοσίους υπαλλήλους την απόφαση του ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι εγείρει ζητήματα σε σχέση με την αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της ισότητας.
Όπως ανέφερε, η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων δεν μπορεί να αξιολογείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες που διαμορφώνει το αυξημένο κόστος στέγασης, τροφίμων, ενέργειας και καυσίμων, αλλά και οι μισθολογικές απώλειες που, όπως υποστήριξε, υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την περίοδο των μνημονίων μέχρι σήμερα.
«Αξιοπρεπής διαβίωση δεν σημαίνει απλώς επιβίωση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να μπορεί να ζει από τον μισθό του, να στηρίζει την οικογένειά του, να αντιμετωπίζει μια έκτακτη ανάγκη και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αναζητά δεύτερη εργασία ή οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως τόνισε, ο 13ος και ο 14ος μισθός εξακολουθούν να καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο Δημόσιο καταργήθηκαν κατά τη διάρκεια της μνημονιακής κρίσης.
«Δεκατέσσερα χρόνια μετά πρέπει να απαντηθεί ένα απλό ερώτημα: Ποιος είναι σήμερα ο αντικειμενικός λόγος που δικαιολογεί τη διατήρηση αυτής της διαφορετικής μεταχείρισης;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος, οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο απασχολούνται αντιμετωπίζουν το ίδιο κόστος ζωής, ενώ επισήμανε και την ύπαρξη μειοψηφίας στο ΣτΕ ως προς το ζήτημα της αρχής της ισότητας.
Ο κ. Γρίβας υπογράμμισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απαγορεύει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αλλά σημαίνει ότι η επαναφορά τους δεν επιβάλλεται δικαστικά. Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε, η ευθύνη περνά πλέον στην πολιτική ηγεσία.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να μην ικανοποιήσει το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την επαναφορά των δύο μισθών και πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.
«Δεν ζητάμε προνόμια. Ζητάμε πίσω εισόδημα που αφαιρέθηκε σε μια έκτακτη περίοδο και δεν μπορεί να θεωρείται χαμένο για πάντα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι βασική διεκδίκηση είναι ένας μισθός που θα εξασφαλίζει όχι απλώς την επιβίωση, αλλά μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση και στην κινητοποίηση της ΔΕΘ, με το συλλαλητήριο να έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.
Για τη μετακίνηση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων έχει μισθώσει λεωφορεία και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που επιθυμούν να συμμετάσχουν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30 Αυγούστου.






