Παρασκευή 17.09.2021
More

  Από τον Ιούλιο τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

  Από τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων στο Κτηματολόγιο και όσοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις.

  Οι επιμέρους λεπτομέρειες θα ενσωματωθούν στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, ενώ θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής αίτησης. Τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στον νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

  Μέχρι τέλος Ιουλίου για τους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και τέλος Σεπτεμβρίου για το Ν. Ιωάννινων, αναμένεται η πρώτη ανάρτηση. Οι ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν αν υπάρχουν επικαλύψεις στα γεωτεμάχια τους με άλλα, ή αν υπάρχουν διαφορές στα γεωμετρικά στοιχεία των γεωτεμαχίων τους (εμβαδό, σχήμα, θέση). Αν υπάρχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το μηχανικό τους και να προβούν σε διορθώσεις, ενστάσεις κλπ.

  Επίσης, λήγει τέλος Ιουνίου η προθεσμία για την τακτοποίηση των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων (κατηγορία 5 – παραβάσεις που υπερβαίνουν πάνω από το 40% τα μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος) αλλά και η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για να διορθωθούν τα παραπάνω τετραγωνικά που έχουν τακτοποιηθεί στο πλαίσιο του νόμου των αυθαιρέτων ώστε να γίνει επαναπροσδιορισμός και των δημοτικών τελών. Ωστόσο, έχει προαναγγελθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.

  Τέλος, για τις διορθώσεις κληροτεμαχίων που δόθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας στο παρελθόν σε πολίτες ως ιδιοκτησία και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, φαίνονται ως δασικά, έχει εκδοθεί ΦΕΚ για να διορθωθούν τα όποια λάθη. Αναμένεται το επόμενο διάστημα διευκρινιστική εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου προς του υπαλλήλους των δασαρχείων ώστε να γίνει γνωστή σε πολίτες και επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους) η διαδικασία διόρθωσης που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ