Παρασκευή 19.08.2022
More

  Αυξάνονται τα μέτρα από αύριο – Μόνο με αρνητικό τεστ οι αφίξεις από Βουλγαρία, Ρουμανία

  Ενισχύονται από αύριο τα μέτρα στις πύλες εισόδου λόγω της πανδημίας 

  Από αύριο, Τρίτη 28 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

  Σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση συμπλήρωσης του εντύπου Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Στόχος των μέτρων είναι να περιοριστούν οι αφίξεις από τις δύο χώρες, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Σερβίας.

  Την περασμένη Τρίτη, στην ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είχε δώσει αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα εισερχόμενων κρουσμάτων για το διάστημα 1-19 Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία οι 5 πρώτες σε κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία με 78 κρούσματα, η Βουλγαρία με 63, η Ρουμανία με 61, η Αλβανία με 23 και οι ΗΠΑ με 6.

  Ποιοι εξαιρούνται

  Η νέα Notam που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μετά από ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα ισχύει έως 4 Αυγούστου και εξαιρεί τους Ελληνες πολίτες, τους κατόχους άδειας παραμονής και όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

  Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, που άνοιξαν οι πύλες του τουρισμού, διατηρεί ψηλά τα επίπεδα του συναγερμού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι επιστήμονες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται συνήθως υψηλός αριθμός κρουσμάτων, κάτι που δικαιολογείται εν μέρει και από την πληθυσμιακή δύναμη των περιοχών αυτών.

  Αυξημένα κρούσματα

  Το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, με τα 19 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα τις δύο ημέρες.

  Παρόλο που οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πανικού, ωστόσο οι αρχές προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε στον ότι: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα. Εάν πάψουμε να προσέχουμε και συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και αυτό επεκταθεί, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα».

  Για το θέμα του εμβολίου, είπε πως, όταν και εφόσον έρθει εμβόλιο, θα υπάρχει ιεράρχηση αυτών οι οποίοι θα πρέπει να το κάνουν πρώτοι απ’ όλους, και αν υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και ο περιορισμός κυκλοφορίας των άνω των 65 ή εκ νέου άδειες εργασίας σε όποιους έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Θα προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ