Παρασκευή 13.09.2024
More

    Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία: Πρόστιμα 41 εκατ. το 2023 – 171 θάνατοι σε χώρους εργασίας

    Χρονιά εκσυγχρονισμού της εργατικής νομοθεσίας στον τομέα που αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία θα είναι το 2024 ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλειος Σπανάκης κατά την έναρξη του Κοινωνικού διαλόγου για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

    Τα στοιχεία είναι αμείλικτα αφού σύμφωνα με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία Ανδρέα Στοϊμενίδη το 2023 έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας 171 εργαζόμενοι, έναντι 104 το 2022.

    Το δε κόστος σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ανέρχεται για τον προϋπολογισμό της χώρας σε 8 δισ. ευρώ.

    Καλύψαμε νομοθετικά κενά και είμαστε αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίαςΗ Επιθεώρηση έκανε ρεκόρ ελέγχων το 2023 , ενισχύεται με προσωπικό. Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα εργατικά ατυχήματα. Θέλουμε ο εργαζόμενος να επιστρέφει με ασφάλεια στο σπίτι του, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης .

    Ο αρμόδιος Υφυπουργός Βασίλειος Σπανάκης ανέφερε ότι το 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή προέβη σε 27.000 ελέγχους, επιβλήθηκαν 14.732 πρόστιμα ύψους 41 εκατ. ευρώ.

    Για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει 7 δράσεις:

    • Εκσυγχρονισμος του κώδικα υψηλής επικινδυνότητας σε περισσότερους από 30 κλάδους.
    • Αναβάθμιση του ρόλου της Διεύθυνσης Εργασίας και Ασφάλειας.
    • Λειτουργία Συντονιστικού οργάνου για την αποτελεσματική πρόληψη ατυχημάτων
    • Αξιοποίηση του ψηφιακού εργαλείου yae.gov.gr για την ενημέρωση των μικρών επιχειρήσεων.
    • Έλεγχοι στα ευρωπαϊκά πρότυπα και
    • Σύγχρονες πολιτικές όπως ο εργασιακός αθλητισμός και ο υγιεινός τρόπος ζωής.

    Οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΤΕ συμφώνησαν με τη διαδικασία του διαλόγου που ξεκίνησε. Οι εργοδοτική φορείς αναγνώρισαν την έλλειψη στην ενημέρωση για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

    Αναφέρθηκαν στην έλλειψη πόρων για τις μικρές επιχειρήσεις και πρότειναν τη θέσπιση κινήτρων για τους εργοδότες ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολιτικές προστασίας των εργαζομένων.

    Την ίδια στιγμή με έμφαση ζήτησαν την ένταξη στη βασική εκπαίδευση, πολλώ δε μάλλον στην Πανεπιστημιακή , το μάθημα της ασφάλειας στην εργασία ώστε να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας στο μεγάλο αυτό ζήτημα.

    Από τη πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρότεινε Ενιαίο φορέα καταγραφής ατυχημάτων αλλά και επαγγελματικών ασθενειών επισημαίνοντας ότι “ η δαπάνη για την πρόληψη δεν είναι κόστος αλλά επένδυση”.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ