Πέμπτη 28.03.2024
More

    Ανοιχτός ο δρόμος για το παλιό Πανεπιστήμιο

    Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη, αφού τα γραφειοκρατικά εμπόδια κυρίως όμως τα ζητήματα ιδιοκτησίας και ενδεχόμενης παραχώρησής του από το Υπερταμείο, φαίνεται να έχουν λάβει τέλος.

    Μία ιστορία που ξεκίνησε το 1999 με την παραχώρηση του ακινήτου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στην τότε Περιφέρεια και νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση, βαδίζει σε ευνοϊκό δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν πρέπει να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο αξιοποίησης από τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς.

    Από την άλλη όμως, το γεγονός πως το συγκεκριμένο ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα εκείνων του Υπερταμείου, άρα παραμένει στην κυριότητα του υπ. Οικονομικών, ανοίγει το δρόμο της διεκδίκησης, που μπορεί να συμβεί εάν συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις.

    Η πρώτη είναι, να συναινέσει το υπ. Οικονομικών, που έχει το ακίνητο στην κυριότητά του, έχοντας παραχωρήσει τη χρήση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η δεύτερη να υπάρξει η Σύμφωνη Γνώμη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης.

    Ο Συντονιστής κ. Μιχελάκης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνολικά, απέδειξε με την υπόθεση του Πάρκου Πυρσινέλλα και την Σύμφωνη Γνώμη για την παραχώρησή του στο δήμο Ιωαννιτών, πως δεν υπάρχουν υπηρεσιακές αγκυλώσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της.

    Σε επικοινωνία της «Ε» με τον κ. Μιχελάκη, ο Συντονιστής της ΑΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας περιορίστηκε να δηλώσει, πως εάν το υπ. Οικονομικών συναινέσει, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να παραχωρηθεί το ακίνητο και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να γίνει αυτό αρκεί μόνον μία απόφαση του Συντονιστή.

    Εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις

    Για την επισκευή και διαρρύθμιση του παραχωρηθέντος κτιρίου για την στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της περιφέρειας Ηπείρου είχαν συναφθεί μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η κάλυψη των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προέκυψε από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, που εγγραφόταν αντίστοιχα στον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία δόση αποπληρώθηκε στις 31.12.2017.

    Σε ένα τμήμα του κτηρίου στεγάζεται η ΔΟΥ Ιωαννίνων και το Γενικό Χημείο του Κράτους, όπως προβλεπόταν από το παραχωρητήριο του 2001, όμως στην πορεία εγκαταστάθηκαν στο κτήριο και άλλες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μεταφορών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

    Το σημείο – κλειδί

    Η ΕΤΑΔ Α.Ε ανήκει σήμερα στο Υπερταμείο, στη λίστα όμως που εξέδωσε το τελευταίο για τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του δε συμπεριέλαβε το εν λόγω ακίνητο της οδού Δομπόλη. Αυτό σημαίνει, ότι η κυριότητα του κτηρίου παραμένει στο υπ. Οικονομικών, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί, όπως επισημαίνει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε αναλυτικό της ενημερωτικό έγγραφο από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2019, στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, (όπως είναι η περιοχή Νatura, ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας κτήριο κ.λπ.).

    Οι προτάσεις

    Εφόσον αυτό τελικά συμβεί, τότε ο δρόμος για την παραχώρηση είναι ορθάνοιχτος, όμως το λόγο θα πρέπει να τον έχουν στην πορεία οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως είναι κυρίως ο δήμος Ιωαννιτών και η περιφέρεια Ηπείρου.

    Από την περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφραστεί και στο παρελθόν και πιο πρόσφατα το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι «καθαρό» ως προς την κυριότητά του και ως προς τη χρήση του.

    Η περιφέρεια μάλιστα είχε συντάξει και σχετική μελέτη στις αρχές της δεκαετίας του 2010 για την αξιοποίηση του κτηρίου μέσω της διαδικασίας των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όμως η τότε Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης κα Ευταξά είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της στην παραχώρηση του ακινήτου.

    Ο δήμος Ιωαννιτών ανά περιόδους έχει επίσης εκφραστεί σχετικά με το ζήτημα και την παραχώρηση του ακινήτου χωρίς όμως να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Τελευταία, η δημοτική αρχή Ελισάφ συζητά εκ νέου το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη Δομπόλη ένα διοικητικό κέντρο των υπηρεσιών του δήμου.

    Για το ίδιο κτήριο βέβαια έχουν διατυπωθεί στην πορεία των ετών και μέχρι πρόσφατα, λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2019 στην αυτοδιοίκηση και προτάσεις αξιοποίησης από άλλους φορείς (π.χ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών, απόφοιτοι Φιλοσοφικής Σχολής, παρατάξεις, συλλογικότητες κ.λπ).

    Μερικές από τις προτάσεις των παραπάνω φορέων περιελάμβαναν την αξιοποίηση του ακινήτου για την ανέγερση φοιτητικών κατοικιών, δημιουργία ενός σύγχρονου πνευματικού και καλλιτεχνικού κέντρου, δημιουργία ενός Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης, ακόμη και ενός πολυδύναμου χώρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει εικαστικές, μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις, διαθέτοντας και έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο.

    Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα, είναι αφενός οι τοπικοί φορείς να ομονοήσουν στη διεκδίκηση και στο σκοπό για τον οποίο θέλουν να αξιοποιήσουν το ακίνητο και αφετέρου, να διερευνήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ανακαίνισης και των απαραίτητων επισκευαστικών – κατασκευαστικών εργασιών, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ