Πέμπτη 13.06.2024
More

  Αντίβαρα για να μην έρθουν αυξήσεις στο νερό

  Αισιοδοξία ότι θα λειτουργήσουν τα μέτρα για τις ΔΕΥΑ ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια

  Το ενδεχόμενο να μετακυλιστούν στους λογαριασμούς ύδρευσης οι αυξήσεις λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, φαίνεται πως αποφεύγεται, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, μετά τις ανακοινώσεις του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

  Απώτερος στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να μην περάσουν επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός πλέγματος μέτρων που αφορούν άμεσα στις ΔΕΥΑ της χώρας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, μιλώντας στο ITV, οι ανακοινώσεις αυτές, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί το κύμα των ανατιμήσεων που θα συμπαρασύρει και το κόστος ενέργειας που καταβάλλει η επιχείρηση, ώστε να μην περάσει οποιαδήποτε αύξηση στους καταναλωτές. Επίσης όμως, για τη ΔΕΥΑΙ και την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί, σε συνδυασμό με την οικονομοτεχνική μελέτη που βρίσκεται υπό σύνταξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, αναμένεται να υπάρξει το περιθώριο στη διοίκηση, να εξετάσει και να προχωρήσει σε μειώσεις στην τιμολογιακή της πολιτική.

  Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Πέτσα είναι:

  1ον: Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το νερό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των ΔΕΥΑ εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%. 2ον. Η υπαγωγή τους σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

  3ον. Η ένταξή τους στο τιμολόγιο των «μεγάλων καταναλωτών» αντί του οικιακού τιμολογίου.

  4ον. Η ένταξή τους στους δικαιούχους μειωμένης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου αυτό να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

  Οι ΔΕΥΑ της χώρας πάντως έχουν ζητήσει και προ της ενεργειακής κρίσης, τη μείωση του συντελεστή τελών αποχέτευσης από το 24% στο οποίο βρίσκεται, κάτι όμως που δεν είναι εφικτό να γίνει, λόγω των περιορισμών, που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε αντίθεση με τους συντελεστές στα τέλη ύδρευσης που αναφέρονται στην εθνική και όχι στην κοινοτική νομοθεσία.

  Ειδοποιητήρια για οφειλές

  Η ΔΕΥΑΙ στο μεταξύ, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα κύμα αύξησης στρατηγικών κακοπληρωτών και όχι εκείνων που λόγω αντικειμενικών αδυναμιών, δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αποστέλλει ήδη ειδοποιητήρια προκειμένου να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν οι οφειλές αυτές, πριν ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία των διακοπών υδροδότησης.

  «Το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών συνολικά στις ΔΕΥΑ της χώρας φτάνει το 50% από αυτούς που εκδίδονται, ενώ στα Ιωάννινα, είναι μικρότερο, περίπου στο 20%. Την περίοδο της πανδημίας, η ΔΕΥΑΙ δεν έκανε καμία διακοπή νερού, όμως είδαμε, ότι υπάρχουν κάποιοι κακοπληρωτές, που θέλησαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους, αυτή την απόφαση και αυξήθηκε ο αριθμός όσων δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποστολή ειδοποιητηρίων ώστε ή να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή να προχωρήσουν σε ρύθμιση αυτών», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ