Δευτέρα 28.11.2022
More

  Επαναλειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο στην Πωγωνιανή

  Έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια ξαναχτύπησε το κουδούνι και αυτή η αίσθηση μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει!

  Δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή για τους κατοίκους ενός ακριτικού χωριού να βλέπουν ξανά στα στενά σοκάκια να περπατούν παιδιά με τις σχολικές τσάντες στον ώμο που πηγαίνουν στο σχολείο τους.

  Μια τέτοια στιγμή βίωσαν οι λιγοστοί κάτοικοι της ακριτικής Πωγωνιανής  και όσοι βρέθηκαν εκεί στην εσχατιά για την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου.

  Το πέτρινο κτήριο πήρε «ζωή» αφού και τα 25 παιδιά φώτισαν με τα χαμόγελά τους την πρώτη αυτή επανεκκίνηση της λειτουργίας του σχολείου που για χρόνια ήταν ερημωμένο, κλειστό.

  Έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια ξαναχτύπησε το κουδούνι και αυτή η αίσθηση μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει! Ο συμβολισμός δυνατός και το ίδιο και τα συναισθήματα που πλημμύρισαν μικρούς και μεγάλους.

  Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες παρόντες υποδέχτηκαν τα παιδιά που έχουν το δικό τους άγχος την πρώτη ημέρα ενώ τα βιβλία περίμεναν στα θρανία.

  Πώς θα λειτουργήσει

  Το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής θα λειτουργήσει ως διθέσιο σε μία Κοινότητα που έχει αποτελέσει στο παρελθόν «φάρο» εκπαίδευσης. Να υπενθυμίσουμε ότι εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν περάσει από τις τάξεις των εκπαιδευτηρίων της τότε εποχής.

  Στον αγιασμό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Μαρία Τσολάκη, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αναστάσιος Γιούνης και Στυλιανός Κουκουλάρης, ο διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Αστυνόμος Β’ Μπόκιας Ιωάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Κούρος, μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής καθώς και κάτοικοι που θέλησαν να γιορτάσουν την επαναλειτουργία του σχολικής μονάδας.

  Για μία ιδιαίτερη μέρα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του σχολείου φέρνει προοπτική κι ελπίδα για το μέλλον και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν για την επαναλειτουργία του. «Η Πωγωνιανή υπήρξε εκπαιδευτικό κέντρο η φήμη του οποίου είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της περιοχής. Με πολύ κόπο και αγώνα και με τη στήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας καταφέραμε να ξανακουστεί το σχολικό κουδούνι. Ο παραμεθόριος Δήμος μας διαχρονικά δεν είχε τη στήριξη της πολιτείας που κλείνει τις εκπαιδευτικές δομές και τις υπηρεσίας «αναγκάζοντας» τις οικογένειες να επιλέξουν να ζήσουν στις πόλεις. Σήμερα όμως καταφέραμε μία μικρή νίκη που μπορεί να γίνει μεγάλη» σημείωσε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαρία Τσολάκη κι ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  Η κα. Τσολάκη, από την πλευρά της, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο σχολείο ήταν η καλύτερη στελεχωμένη μονάδα και η επιλογή της έγινε με ορθολογικά κριτήρια ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην ευαισθησία που διακρίνει τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής. «Η Πωγωνιανή έχει κουλτούρα εκπαίδευσης και παιδικής προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ήταν μια προσπάθεια που ευοδώθηκε χάρη στην συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις δομές αλλά και τον δήμο.

  «Είναι μια σημαντική ημέρα γιατί επαναλειτουργεί ένα σχολείο στην άκρη της Ελλάδας. Εκτός από την καθαυτού λειτουργική διάσταση υπάρχει και η συμβολική αφού θεωρούμε ότι είναι ανάγκη η στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές» τόνισε μεταξύ άλλων.

  Τις ευχές του για τη νέα χρονιά έδωσε και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Χουλιάρας που τόνισε ότι «παρά την επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων, διακατέχεται από θετικά συναισθήματα».

  Τις ευχές του έδωσε και ο κ. Γιώργος Παράσχος, μέλος του Φιλεκπαιδευτικού

  Συλλόγου Πωγωνιανής που μοίρασε από ένα συμβολικό δώρο σε όλους τους μαθητές εκ μέρος του Συλλόγου.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ