Τετάρτη 29.06.2022
More

  Η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μονόδρομος

  Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ για τις αποδοχές των εργαζομένων

  Τη δημόσια δέσμευση που ακολουθεί άλλωστε την κοινή λογική, ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μονόδρομος για τη ΔΕΥΑΙ, ανέλαβε με δήλωσή του στο ITV, ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία ανατράπηκε η πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζόμενους, στο ότι καλώς δεν εφαρμόζονται στη ΔΕΥΑΙ οι διατάξεις για τις περικοπές των αποδοχών τους, με βάση τις αποφάσεις τον καιρό των μνημονίων.

  Ο κ. Μπαρτζώκας ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, που ήδη έχει δημιουργήσει ένταση, και που αναμένεται να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, τόνισε, ότι η απόφαση είναι μεν γνωστή, πλην όμως το περιεχόμενό της δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει αποσταλεί στη ΔΕΥΑΙ. Από την άλλη όμως, ξεκαθάρισε, ότι η επιχείρηση δεν έχει κανένα απολύτως δίλημμα στο εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εφαρμογή της, ανεξάρτητα μάλιστα από το εάν οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο, κάτι που πιθανότατα θα πράξουν.

  «Η ΔΕΥΑΙ έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και αυτό θα πράξει. Είναι δικαίωμα των εργαζόμενων να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, αλλά η εφαρμογή της απόφασης, όπως και κάθε άλλης, είναι μονόδρομος για την επιχείρηση. Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο την ώρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πολλές άλλες δίκες. Προ ημερών μάλιστα κάποιοι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν έναντι της ΔΕΥΑΙ και ακολουθούν και άλλες δίκες, τις αποφάσεις των οποίων περιμένουμε», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

  Το πολιτικό διακύβευμα

  Στην πορεία εφαρμογής της δικαστικής απόφασης η δημοτική αρχή έχει πολλά πλεονεκτήματα στη διάθεσή της, με κυριότερο την κοινωνική αποδοχή που συναντά μία απόφασης, η οποία για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στους μισθούς τους, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, θεωρείται αυτονόητη. Το γεγονός πως η δικαστική διαμάχη με τους εργαζόμενους ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή Μπέγκα και συνεχίστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή, αποτελεί τον προάγγελο των εξελίξεων που αναμένεται να κινηθούν στην κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής της δικαστικής απόφασης του Εφετείου, ακόμη και αν γι’ αυτό θα χρειαστεί και μία πολιτική απόφαση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

  Η δημοτική αρχή άλλωστε θα κληθεί σε περίπτωση που τυχόν έχει ενδοιασμούς, να επιλέξει μεταξύ του κόστους που θα προκαλέσει η εφαρμογή της απόφασης στις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, ή στην κοινωνική αντίδραση που θα προκαλέσει τυχόν μη εφαρμογή της.

  Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα επίσης έχει να κάνει με το εάν η απόφαση θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, εάν δηλαδή η ΔΕΥΑΙ θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει πάνω από τα προβλεπόμενα, το διάστημα από την έναρξη της δικαστικής διαμάχης μέχρι και σήμερα, αν και αυτό είναι περισσότερο νομικό ζήτημα,, τουλάχιστον προς το παρόν, που είναι βέβαιο, ότι θα έχει και αντίστοιχη δικαστική διερεύνηση στην πορεία.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ