Τρίτη 11.05.2021
More

  Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 12.00

  Ημέρα δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων η σημερινή για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τους υγειονομικούς των Ιωαννίνων, να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 12.00.

  Το εθνικό σύστημα υγείας, αποδείχθηκε περίτρανα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ότι άντεξε σε καταστάσεις που κανείς δεν είχε φανταστεί και πολύ περισσότερο δεν είχε καν προετοιμαστεί, με το υγειονομικό προσωπικό όμως, μόνιμους και συμβασιούχους να αναδεικνύονται σε αληθινούς ήρωες της κατάστασης. Στον αντίποδα, η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, κυρίως σε σχέση με την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, πολλές από τις οποίες καλύπτονται και σήμερα από επικουρικό προσωπικού ή από συμβασιούχους.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΓΝΙ, όπου ο αριθμός των συμβασιούχων εργαζόμενων, ανέρχεται σε 517 και που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδα, η λειτουργία του νοσοκομείου είναι αδύνατη χωρίς αυτούς.

  Έτσι, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας στάθηκε στα διαχρονικά και δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που είναι η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου, η ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά και η ενίσχυση στην πράξη του δημόσιου συστήματος υγείας, «που χωρίς αυτό δε θα είχε αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και η πανδημία», ανέφερε.

  Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι

  Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα των συμβασιούχων στα δύο νοσοκομεία της πόλης, αναφέρθηκαν στα αιτήματά τους και στην κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα.

  Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών τονίζει ότι 14 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένουν όπως και τα αιτήματα των υγειονομικών.

  «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας στα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί αυτού με σημαία την ατομική ευθύνη ετοιμάζεται να ανοίξει διάφορους τομείς της οικονομίας με μεγάλο στοίχημα τον τουρισμό. Διεκδικούμε την μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, άνοιγμα και στελέχωση των ΜΕΘ, την άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, την ανάκληση της απόφασης δραστικής περικοπής στα τακτικά χειρουργεία, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την αναστολής της απόφασης ανάκλησης των κανονικών αδειών», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των δύο Επιτροπών Αγώνα.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ