Σάββατο 15.05.2021
More

  «Καυτή πατάτα» το μισθολόγιο στη ΔΕΥΑΙ

  Απόλυτη σύγκρουση μεταξύ της διοίκησης της επιχείρησης και εργαζόμενων

  Στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ και της δημοτικής αρχής της πόλης βρίσκεται πλέον η «καυτή πατάτα» των σχέσεών της με τους εργαζόμενους στη μεγαλύτερη επιχείρηση του δήμου Ιωαννιτών, ταυτόχρονα όμως και στην πλέον προβληματική, σχεδόν διαχρονικά.

  Η ανακοίνωση – καταγγελία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ που έφτασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στον τοπικό Τύπο επιβεβαίωσε την απόλυτη σύγκρουση μεταξύ διοίκησης της επιχείρησης και εργαζόμενων, με αφορμή το πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή για την περίοδο 2016-2017, και ακόμη ειδικότερα στο μισθολόγιο που εφαρμόζεται. Το επίδικο της υπόθεσης βρίσκεται στο εάν, από πότε και σε ποιον βαθμό εφαρμόζεται στη ΔΕΥΑΙ η κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις περικοπές στο μισθολόγιο των εργαζόμενων.

  Η προηγούμενη δημοτική αρχή και διοίκηση ταυτόχρονα της ΔΕΥΑΙ με τον Θ. Μπέγκα ως πρόεδρο και τον Μ. Χρυσοστόμου ως αντιπρόεδρο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς επιχείρησε και ασχολήθηκε σε βάθος με το θέμα, προκαλώντας τις πρώτες δυνατές εντάσεις με τους εργαζόμενους.

  Οι δύο πλευρές μάλιστα είχαν συγκρουστεί πολλές φορές με αφορμή όπως ανέφερε τότε ο κ. Χρυσοστόμου την άρνηση ή τα προσχήματα που χρησιμοποιούσε ο υπηρεσιακός μηχανισμός για να μη δώσει τα στοιχεία που ζητούσε ο ορκωτός ελεγκτής κατά τον ετήσιο τακτικό έλεγχο.

  Επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΙ είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την απόφαση του δικαστηρίου να αναφέρει μεταξύ άλλων, πως μέχρι να εκδικαστεί και να τελεσιδικήσει η υπόθεση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμείβονται με το μισθολόγιο που είχαν τον Δεκέμβριο του 2012.

  Ο φάκελος στον Εισαγγελέα

  Παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, λύση δε βρέθηκε, με τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στα δικαστήρια με αλλεπάλληλες προσφυγές των εργαζόμενων. Λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση του δήμου και της ΔΕΥΑΙ, η δημοτική αρχή Μπέγκα κατέθεσε πολυσέλιδη αναφορά στις εισαγγελικές αρχές, με πλήθος υπηρεσιακών εγγράφων, που αφορούσαν στην υπόθεση και στις απαντήσεις της υπηρεσίας στα αιτήματα των ορκωτών ελεγκτών, για να τους χορηγήσουν τις αναλυτικές μισθολογικές καταστάσεις.

  Πήγε περίπατο ο συμβιβασμός

  Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης προσπάθησε να βρει μία λύση εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως είχε αναφέρει άλλωστε στο ΔΣ, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο ο νυν πρόεδρος κ. Μπαρτζώκας. Προφανώς, ο συμβιβασμός αυτός δεν επιτεύχθηκε ποτέ και οι δύο πλευρές άρχισαν να τεντώνουν το σχοινί, μέχρι που αυτό έφτασε πλέον σε σημείο να κοπεί.

  Σε μία από τις πολλές δίκες που εκκρεμούν και η οποία συζητήθηκε στο Μονομελές Εφετείο προ ημερών, η ΔΕΥΑΙ επικαλέστηκε το πόρισμα του ελεγκτή που έχει στα χέρια της από τον Οκτώβριο του 2020 και το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων, πως οι μισθοί που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία. Ο ορκωτός ελεγκτής μάλιστα ζήτησε από την υπηρεσία να αιτιολογήσει τη διαφορά που εντόπισε, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση.

  Δειγματοληπτικά τα στοιχεία

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως έχει συζητηθεί στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, ο ορκωτός ελεγκτής δεν πήρε ποτέ στα χέρια του καταστάσεις με τη μισθοδοσία του συνόλου των εργαζόμενων, αλλά δειγματοληπτικά, ελάχιστα στοιχεία για έναν αριθμό μικρότερο των 10 εργαζόμενων. Η διαφορά στο ενεργό μισθολόγιο με αυτό που κατά τον ορκωτό θα έπρεπε να εφαρμόζεται είναι τεράστια και αποτυπώνεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση.

  Διάθεση σύγκρουσης;

  Μετά και την ανακοίνωση του Συλλόγου, το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ δεν έχει τοποθετηθεί, κάτι που αναμένεται να πράξει αμέσως μόλις συνεδριάσει εκ νέου τις επόμενες ημέρες. Εκεί θα φανούν και οι προθέσεις της δημοτικής αρχής, αν επιθυμεί δηλαδή να φτάσει στα άκρα την κόντρα με τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πολιτικό κόστος, αλλά ενδεχόμενα και για τη λειτουργία της επιχείρησης.

  Η συνολική θεώρηση των πραγμάτων όμως είναι πως εάν το θέμα του πορίσματος έρθει στο ΔΣ και αυτό γίνει αποδεκτό, όπως είναι και το πλέον πιθανό να συμβεί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν οι ενέργειες σε νομικό επίπεδο για τον καταλογισμό των ποσών και την επιστροφή τους, ανεξάρτητα από το εάν και η διαδικασία αυτή είναι σίγουρο, ότι θα καταλήξει στα δικαστήρια.

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δημοτική αρχή είναι που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και θα κληθεί να επιλέξει εάν θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις προβλεπόμενες από το Νόμο, ενέργειές ή εάν επιλέξει να παίξει με το χρόνο, ευελπιστώντας σε μία συμβιβαστική λύση, κάτι όμως που φάνηκε ήδη εξαρχής, πολύ δύσκολο.

  «Θέλουμε τίμιες δίκες»

  Από την άλλη, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους διαδρόμους της επιχείρησης, θυμίζει μπαρούτι, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως όσα συζητήθηκαν στο Εφετείο. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ κάνει λόγο για αόριστες αναφορές που αμφισβητούν ευθέως τα μισθολογικά στοιχεία των εργαζόμενων και επιχειρούν να επηρεάσουν την κρίση των δικαστηρίων.

  «Για το αν οι ισχυρισμοί είναι εσφαλμένοι ή όχι θα κριθούν όταν έχουμε και εμείς το πόρισμα στα χέρια μας.

  Απορία μας είναι πως γίνεται χρήση ενός πορίσματος που εμπεριέχει αιχμές για λάθος υπολογισμό της μισθοδοσίας μας από τη στιγμή που δεν έχει τεθεί ποτέ υπόψη μας.

  Εδώ όμως προκύπτουν δύο σοβαρά ερωτήματα, πως ο ορκωτός λογιστής έβγαλε πόρισμα χωρίς να έχει σύμβαση με τη ΔΕΥΑΙ και πως έφθασαν τα στοιχεία μας σε αυτόν και με ποια διαδικασία;

  Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι οι διαδικασίες διακίνησης τέτοιων στοιχείων διέπονται από τους κανόνες της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Να τονίσουμε εδώ, ότι ως εργαζόμενοι ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία μας με την προϋπόθεση, ότι θα πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και οι τυπικές διαδικασίες», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση, που ζητά από τη διοίκηση της επιχείρησης να συμβάλλει ώστε να διενεργηθούν «τίμιες δίκες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ