Τρίτη 17.05.2022
More

  «Μεγάλη διασπορά, δυσκολίες στην ιχνηλάτηση»

  Για την εικόνα της πανδημίας και την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, μίλησε η αντιπεριφερειάρχης αρμόδια σε θέματα υγείας, Αγνή Νάκου

  Για την εικόνα της πανδημίας και την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μίλησε η αντιπεριφερειάρχης αρμόδια σε θέματα υγείας, Αγνή Νάκου, η οποία τόνισε, πως η διασπορά είναι μεγάλη και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

  «Βλέπουμε να υπάρχουνε θετικά κρούσματα από μωράκια ημερών μέχρι ηλικιωμένους. Δυστυχώς είναι μια κατάσταση η οποία απεικονίζεται και στα νούμερα που καθημερινά ανακοινώνονται από το ΕΟΔΥ όπου και στα Γιάννενα αλλά και στις άλλες περιφερειακές ενότητες βλέπουμε μια σταθερότητα με πολύ μικρές αυξομειώσεις κάποιες μέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ερωτηθείσα για το αν ένα μεγάλο μέρος της διασποράς, μεταφέρεται ενδοοικογενειακά, η κα. Νάκου απάντησε καταφατικά, τονίζοντας πως νοσούν ολόκληρες οικογένειες, για να σημειώσει πως παρότι περίμεναν μια αύξηση με τα σχολεία, δεν φαίνεται να έχουν συμβάλλει τόσο πολύ στην διασπορά καθώς τα μέτρα τηρούνται.

  «Η συνολική εικόνα που έχουμε, είναι πως είναι μικρή η αύξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή κάποιο παιδάκι να νόσησε μέσα στο σχολείο. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις αλλά ακόμη έχουμε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις που συνεχίζονται», τόνισε.

  Όσο για την κατάσταση στα νοσοκομεία και αν αυτά αντέχουν από το βάρος της πανδημίας, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αντέχουν, την ώρα που δέχονται επίσης ασθενείς και από άλλες περιοχές και στις μονάδες λοιμωδών, αλλά και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Προς το παρόν είμαστε καλά συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλα προβλήματα», ανέφερε.

  Θετικά είναι εν μέρει και τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασμών, καθώς όπως φαίνεται οι τρίτες δόσεις προχωρούν, ακόμη και με εμβολιασμούς παιδιών. Το πρόβλημα, όπως τόνισε η κα. Νάκου, εντοπίζεται στις πρώτες δόσεις με τα νούμερα να δείχνουν πάρα πολύ μικρή κινητικότητα, ακόμη και μετά από την επιβολή προστίμων.

  Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερώτηση για την συνεργασία με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τους ελέγχους στα απομακρυσμένα σημεία, η κα. Νάκου στάθηκε στην πάρα πολύ συνεργασία τους.  «Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τόσο την υπεύθυνη την κυρία Πανίδη όσο και όλο το προσωπικό των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ γιατί πραγματικά αν δείτε τις καθημερινές εξορμήσεις και τον καθημερινό αριθμό δειγμάτων που λαμβάνουν που είναι πάνω από 2000, μας βοηθούν πάρα πολύ σε αυτό το σημείο και συμβάλλουν άμεσα στην καταπολέμηση κατά της διασποράς της πανδημίας», επεσήμανε και συμπλήρωσε «Όπως κι εσείς χθες αν είδατε στα δελτία ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το ανατολικό Ζαγόρι, σε δομές, είναι στα νοσοκομεία κάθε μέρα, στα δύο σταθερά σημεία σε ιατρικές δομές είναι παντού. Και όλα αυτά οργανώνονται σε συνεργασία και με τους τοπικούς προέδρους και με τους δήμαρχος έχουμε άριστη συνεργασία», υπογράμμισε.

  Μεταξύ άλλων, η κα Νάκου αναφέρθηκε και στις ιχνηλατήσεις, για τις οποίες τόνισε πως έχουν νόημα ανεξαρτήτως της μεγάλης διασποράς, ενώ τόνισε πως δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και στα παιδιά σχολικής ηλικίας, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση. Ανησυχητικό είναι βέβαια, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια στην ιχνηλάτηση όπως ανέφερε η κα. Νάκου.

  «Δυστυχώς το έχουμε πει και παλιότερα και ακόμη το λέμε, πως με μεγάλη δυσκολία μας δίνουν επαφές, με μεγάλη δυσκολία βλέπουμε αν τηρούν την καραντίνα και ειδικά τώρα που σε πολλές περιπτώσεις τα πρωτόκολλα τους καλύπτουν.  Για παράδειγμα, ένας εμβολιασμένος όποιος μες το σπίτι το έχει δύο ή τρία θετικά το πρωτόκολλο τον καλύπτει να πάει για δουλειά παρόλα αυτά, βλέπουμε την ίδια οικογένεια όλοι να νοσούν», τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση και ευελιξία από τους εργοδότες όσων νοσούν, προκειμένου να λείψει κάποιος υπάλληλος που νοσεί. «Βέβαια αυτό είναι δύσκολο παρόλα αυτά εμείς τους λέμε ότι με αυξημένα μέτρα και αυξημένη προστασία, μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, αυτό που προβλέπει και το πρωτόκολλο», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.

  Έλενα Στάμου, Γιάννης Τσέπας

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ