Κυριακή 26.06.2022
More

  Νύχτες με αιθαλομίχλη στην πόλη

  Τουλάχιστον μέχρι αύριο Παρασκευή το μεσημέρι, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση θα διαρκέσει στο λεκανοπέδιο η υφιστάμενη από τη Δευτέρα δύσκολη συνθήκη με την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αιθαλομίχλης.

  Οι μετρήσεις των τελευταίων δύο ημερών στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης επιβεβαιώνουν την υπέρβαση του ορίου συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, για πρώτη φορά το φετινό χειμώνα. Σε αυτό συνετέλεσαν τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας, που από τη Δευτέρα φτάνουν το 95% σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Ειδικά την Τρίτη, η μέση ημερήσια τιμή των σωματιδίων ξεπέρασε οριακά τα 100 μg/m3 (105 μg/m3) με αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις βραδινές ώρες.

  Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την λήψη μέτρων προφύλαξης όπως παρακάτω:

  –  Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

  Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

  –  Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

  Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

  Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 18.12.2019 και ώρα 12:00 ως την Παρασκευή 20.12.2019 και ώρα 12:00 οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ