Παρασκευή 26.04.2024
More

    Στα Γιάννενα το εργαστήριο από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ.

    Για την διασφάλιση της ποιότητας στην νοσηλευτική υπηρεσία

    Τα θέματα που αφορούν την διασφάλιση της ποιότητας στην Υγεία βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του Εργαστηρίου  Διασφάλισης της Ποιότητας στη Νοσηλευτική Υπηρεσία που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία στα Γιάννενα.

    Στη διάρκεια των εργασιών του Εργαστηρίου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της νοσηλευτικής υπηρεσίας και της σύνδεσή της με την διασφάλιση της ποιότητας, οι διεθνείς στόχοι ασφαλείας ασθενών ενώ αναλύθηκαν θέματα που αφορούν την ταξινόμηση/καταγραφή και διαχείριση σφαλμάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων στην κλινική πράξη.

    Τις εργασίες της πρώτης ημέρας παρακολούθησε ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος.

    Το εργαστήριο αυτό μετά και τα γεγονότα στην Πάτρα αλλά και στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον κ. Νικόπουλο, καθώς έρχεται να φωτίσει διάφορα σημεία και να προτείνει ουσιαστικές αλλαγές ώστε να αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας.

    Ο κ. Νικόπουλος ρωτήθηκε για τις αλλαγές σε πρωτόκολλα προκειμένου το σύστημα να διασφαλιστεί και να περιοριστούν αστοχίες. «Το εργαστήριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και την συμμετοχή φορέων υγείας αλλά και των νοσοκομείων. Απευθύνεται σε στελέχη της διοίκησης του νοσηλευτικού προσωπικού. Η σημασία του  είναι μεγάλη ειδικά μετά τα γεγονότα στη Πάτρα αλλά στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Δεν είναι ίδια βέβαια το συμβάν στο Παπανικολάου ίδιο με της Πάτρας αλλά αφορά  θέμα ασφάλειας» ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ, για να συνεχίσει λέγοντας ότι υπάρχουν προσπάθειες, μεταξύ άλλων, να τεθεί σε εφαρμογή το βραχιόλι ασθενή προκειμένου να υπάρχει αυξημένος έλεγχος και φροντίδα καθενός που εισέρχεται σε δημόσιο νοσοκομείο.

    Τι είναι το «βραχιόλι ασθενή»

    Στην ουσία, πρόκειται για μια ταινία ταυτότητας, η οποία τοποθετείται από τον υπεύθυνο νοσηλευτή ή τον υπάλληλο του γραφείου κίνησης στον καρπό του ασθενή και δεν αφαιρείται για κανένα λόγο, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο ίδιο. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου χρειάζεται να αφαιρεθεί το βραχιολάκι από τον καρπό, πρέπει να τοποθετηθεί ίδιο στον αστράγαλο.

    Επιπρόσθετα, τα στοιχεία χρήσης σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα δείχνουν ότι με την ταινία ταυτότητας επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων σωστή ταυτοποίηση ασθενή πριν από κάθε ιατρική πράξη(π.χ. χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μετακίνηση από ένα τμήμα νοσηλείας προς άλλο τμήμα, ιατρονοσηλευτική παρέμβαση), καθώς και αυτόματη ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Για τις δε εντολές του γιατρού, αυτόματα θα ενημερώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό, το φαρμακείο και η υπηρεσία σίτισης του Νοσοκομείου, με σκοπό την μείωση λαθών στην εκτέλεση των εντολών του γιατρού, μέσω οπτικών και
    ηχητικών μηνυμάτων. Θα υπάρχει επίσης και ηλεκτρονική παρακολούθηση των νοσοκομειακών υλικών (φάρμακα -υγειονομικό υλικό – τρόφιμα), ενώ θα παρακολουθούνται οι παραλαβές των εμπορευμάτων και οι αποστολές των υλικών από τις αποθήκες προς τις κλινικές.

    Ο κ. Νικόπουλος εξήγησε, τέλος, ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ποιότητα αλλά και η ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας ενώ ερωτηθείς για αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν δεν τις απέκλεισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αλλαγές φέρνουν και αντιδράσεις «Ξέρουμε καλά ότι εάν δεν σπάσεις αυγά δε θα φας ομελέτα.. Και σήμερα υπάρχουν οι καρτέλες ασθενούς και τα πρωτόκολλα αλλά στην ουσία διαπιστώνουμε διαφορές» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση και των εργαζομένων.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ