Παρασκευή 26.04.2024
More

    Το campus της Ηγουμενίτσας, αναπόσπαστο στοιχείο του Πανεπιστημίου

    Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η αντίδραση του Δήμου Ηγουμενίτσας στην αυτονόητη για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντικατάσταση των ενημερωτικών πινακίδων στην Ηγουμενίτσα με την ένδειξη «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» και «Πανεπιστημιούπολη Ηγουμενίτσας», από τις προηγούμενες με την αναγραφή του ΤΕΙ Ηπείρου.

    Η αντίδραση αυτή που έλαβε και επίσημη μορφή με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηγουμενίτσας αποτέλεσε έναν ακόμη κρίκο στις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής μετά την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης, όπως έγινε όμως και για τα 37 νέα τμήματα που είχαν συσταθεί σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

    Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τις πρυτανικές αρχές λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιχείρησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τις τοπικές αρχές της Ηγουμενίτσας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία παρέμβαση στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου, παράλληλα όμως επιχείρησε να αφήσει και ένα ανοιχτό παράθυρο για την αξιοποίηση των δομών και τη συνέχιση της παρουσίας του Πανεπιστημίου στη Θεσπρωτία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του ιδρύματος.

    Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρυτανικές αρχές έγινε λόγος για «τακτικές Φαρ Ουέστ» που δεν τιμούν την αυτοδιοίκηση γενικότερα, αλλά που επιπλέον δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από το Πανεπιστήμιο.

    Άλλωστε, ανεξάρτητα από την πορεία του νέου τμήματος και αν αυτό κάποια στιγμή θα λειτουργήσει όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται και θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια στην Ηγουμενίτσα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του πρώην τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    «Υπάρχει η πρόταση για τα διετή προγράμματα, η πρόταση για τα θερινά και χειμερινά σχολεία και η Σύγκλητος είναι εδώ για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας. Κρατάμε τις υποδομές της Ηγουμενίτσας που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν κατανοούμε την αντίδραση του δήμου. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στα 50 και πλέον χρόνια λειτουργίας του δεν δέχθηκε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση στο ακαδημαϊκό του έργο από κανέναν. Δεν πρόκειται να αντιδικήσουμε, αλλά απαιτούμε να γίνει σεβαστή από όλους η ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

    Ο αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι στην Ηγουμενίτσα εξακολουθεί να λειτουργεί το Τμήμα, οι εστίες, υπάρχουν φοιτητές, καθηγητές, αίθουσες διδασκαλίας και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιπρυτάνεις Σπ. Γεωργάτος και Μ. Πασχόπουλος αντίστοιχα.

    «Οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου αποδίδονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το campus της Ηγουμενίτσας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι πρακτικές του δήμου Ηγουμενίτσας είναι επιεικώς απαράδεκτες. Δεν είμαστε στο Φαρ Ουέστ για να αποφασίζουμε με τέτοιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος.

    «Η Πανεπιστημιούπολη είναι περιουσία του Πανεπιστημίου και το ακαδημαϊκό κομμάτι είναι αποκλειστικά ζήτημα και απόφαση της Συγκλήτου, ανεξάρτητα από τις δομές που θέλει να λειτουργήσει στην Ηγουμενίτσα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πασχόπουλος.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ