Πέμπτη 26.05.2022
More

  Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» για την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών

  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση και την παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών.

  Φέτος η 26η Ιουνίου μας βρίσκει σε συνθήκες υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι συνθήκες αυτές επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το άτομο και την οικογένεια, με τη χρήση ουσιών να αποτελεί έναν δραματικό τρόπο έκφρασης της δυσφορίας απέναντι στην κρίση.

  Εδώ και 25 χρόνια το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» παρέχει αδιάλειπτα υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην τοπική κοινότητα με στόχο α) να ενδυναμώσει ψυχολογικά και κοινωνικά το άτομο καθιστώντας το ικανό να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής και β) να ενημερώσει και να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης.

  Το έτος 2019 η «Σχεδία» πραγματοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης σε:

  • 4.291 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • 477 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • 1.260 γονείς και 314 παιδιά και εφήβους
  • 200 φοιτητές Παιδαγωγικών Σπουδών
  • 168 Επαγγελματίες Υγείας

  Ακόμη, 1.100 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ 1.140 άτομα χρησιμοποίησαν της υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης.

  Τέλος, 77 χρήστες (1.032 συνεδρίες) εξαρτησιογόνων ουσιών παρακολούθησαν το θεραπευτικό πρόγραμμα του Κ. Π. «Σχεδία».

  Το Κ.Π. «Σχεδία» συνεχίζει να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και πρόληψης της χρήσης της εξάρτησης, μέσα σε μια νέα πραγματικότητα που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας.

  Μήνυμα προέδρου

  Ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», Στέφανος Τζιμογιάννης, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας απευθύνει το δικό του μήνυμα:

  «Την 26η Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

  Η καθιέρωσή της παγκοσμίως καταδεικνύει αφ’ ενός την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και αφ’ ετέρου στοχεύει στο να υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον κόσμο πως έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία  αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας μας να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα  των Ναρκωτικών.

  Η χρήση ουσιών από τους νέους της χώρας μας είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή της κοινωνίας.

  Ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε μια περίοδο μακράς και μεγάλης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, παράγοντες που ενισχύουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η φετινή «επέτειος» κατά των ναρκωτικών έρχεται να αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ολόπλευρη και συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.

  Η ευθύνη της πολιτείας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αν οι ίδιοι εμείς μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτόν τον εφιάλτη της  νέας γενιάς το πρόβλημα θα αυξηθεί.

  Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι ο πλέον αποτελεσματικός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας.

  Οφείλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε στον αγώνα της πρόληψης, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα.

  Η πρόληψη μας αφορά όλους».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ