Κυριακή 25.02.2024
More

  Ζητούν μέτρα και εμβόλια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

  Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Ηπείρου για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής

  Απεργιακή κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην διεύθυνση περιφερειακής εκπαίδευσης της Ηπείρου έκαναν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών συλλόγων και φορέων για την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία ειδικής αγωγής τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν.

  Οι εκπρόσωποι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον διευθυντή εκπαίδευσης Κώστα Καμπουράκη ενώ επιτέθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας λέγοντας ότι τα περί έναρξης εμβολιασμού των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία ειδικής αγωγής «είναι ψέματα».

  Μεταξύ των αιτημάτων που κατατέθηκαν είναι τα μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και τοποθέτηση με μόνιμη σχέση εργασίας καθαριστριών/ών σε όλα τα Ειδικά Σχολεία αλλά και η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων για τα παιδιά των Ειδικών σχολείων.

  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστας Παργανάς, μίλησε για ένα θέμα πολύ σημαντικό καθώς σχεδόν σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τα ειδικά σχολεία παρέμειναν ανοικτά, χωρίς όμως να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

  «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί από την αρχή της πανδημίας, έχουμε επισημάνει πολλές φορές τις αδυναμίες και τις αστοχίες του υπουργείου όσον αφορά την προφύλαξη μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα ειδικά σχολεία. Η κινητοποίηση γίνεται για να τονιστούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Θέλουμε να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα και προσοχή σε ένα ευαίσθητο θέμα που θα έπρεπε να αντανακλά και την ευαισθησία του Υπουργείου και της πολιτείας, απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων, εκπαιδευτικών και γονέων. Θέλουμε τα δρομολόγια να γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός μαθητών από διαφορετικά σχολεία ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία», είπε ζητώντας «Αύξηση των δρομολογίων και αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών».

  Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ο Κώστας Μπόζιος κατήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας γιατί όπως είπε λέει ψέματα ότι άρχισαν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών και των μαθητών στα ειδικά σχολεία. «Δεν έχουν αρχίσει, τώρα δηλώνουν και επειδή περάσαμε σαν ΕΛΜΕ από τα δυο μεγάλα ειδικά σχολεία, από τους μαθητές που έχουν ειδικές ανάγκες, καταλάβαμε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Το ΕΕΚ και το ειδικό γυμνάσιο, σχολεία τα οποία έχουν μέχρι 52 μαθητές, οι οποίοι μετακινούνται με πολύ μεγάλο ποσοστό σε μικρά αυτοκίνητα και από διαφορετικές περιοχές όπως Άρτα, Θεσπρωτία, Κόνιτσα κ.α. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα μεταφοράς, καθώς αυτοί οι μαθητές δεν μπορούν να φορέσουν τη μάσκα εύκολα και όταν μπαίνουν μέσα στα συγκεκριμένα σχολεία, εννοείται ότι είναι μικρές οι αίθουσες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» είπε, καλώντας το Υπουργείο «να σκύψει επιτέλους στα προβλήματα αυτά, να αφήσει τα ψέματα και να κάνει έργα βοηθώντας το δημόσιο σχολείο».

  Ο Διευθυντής Ειδικού Σχολείου, Τάσος Τόκας, μίλησε για «ανεύθυνη πολιτική απέναντι στην Ειδική Αγωγή». Παράλληλα, στάθηκε σε δύο ζητήματα. «Πρώτο, στο ότι λέγονται αισχρά ψέματα από Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και ένα δεύτερο που αφορά στον έλεγχο της κατάστασης στα ειδικά σχολεία».

  Όπως είπε, μεταξύ άλλων «σε σχέση με τα εμβόλια υπάρχει ένα αλαλούμ το οποίο άλλοι εκπαιδευτικοί μπορούν και δηλώνουν για να εμβολιαστούν και άλλοι όχι. Τα πρώτα εμβόλια που θα γίνουν στην ειδική αγωγή, δεν θα είναι νωρίτερα από τις 24-25 Απριλίου. Δηλαδή, όλο αυτό το διάστημα που έχουμε αυξημένα κρούσματα δεν θα έχουμε εμβολια. Υπάρχει αγωνία και ανασφάλεια σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Άρα λοιπόν για ποια προτεραιότητα μιλάμε; Είναι πραγματικά ντροπή να αντιμετωπίζεται αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης με έναν τέτοιο απάνθρωπο τρόπο και αυτό θέλουμε να τονίσουμε με την κινητοποίηση».

  Ο Στέφανος Σίντος αντιπρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων είπε ότι η εκπαίδευση στα ειδικά σχολεία γίνεται δια ζώσης για να συνεχίσει λέγοντας ότι «η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα από την κυβέρνηση είναι επίπλαστη».

  Όπως είπε δεν πάρθηκαν μέτρα «Η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει έτσι ώστε να ελέγχει τις μεταφορές των μαθητών, όπως επίσης και να δρομολογήσει περισσότερα δρομολόγια. Να γίνουν προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για να μπορέσει να συνεχιστεί με ασφάλεια η εκπαίδευση των μαθητών . Εμείς σαν ΝΤ ΑΔΕΔΥ, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στα ειδικά σχολεία και σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης, γιατί πραγματικά η υγεία και η παιδεία είναι οι πυλώνες της δημόσιας διοίκησης».

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ