Κυριακή 03.07.2022
More

  Ισπανία: Αγνοούνται 28 μετανάστες μετά τη βύθιση βάρκας στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων

  Τους 41 έφτασαν οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλεούμενο – Στους 13 ανέρχονται οι διασωθέντες

  Τους 28 φτάνουν οι μετανάστες που αγνοούνται μετά τη βύθιση του σκάφους τους μεταξύ της Δυτικής Σαχάρας και του ισπανικού αρχιπελάγους των Κανάριων Νήσων, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική ακτοφυλακή.

  Δεκατρείς άνθρωποι διασώθηκαν τη Δευτέρα «65 μίλια νότια του νησιού Γκραν Κανάρια», ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Σαχάρας, ανακοίνωσαν Ισπανοί διασώστες στο Twitter.

  Όμως «41 άτομα επέβαιναν σε αυτό το φουσκωτό σκάφος», που σημαίνει ότι 28 άνθρωποι αγνοούνται, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της ακτοφυλακής.

  Η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι αυτοί οι 28 μετανάστες είναι νεκροί και ότι οι 13 άνθρωποι που διασώθηκαν είναι όλοι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου ενός έφηβου.

  Αυτή η ΜΚΟ, η οποία καταγράφει τις τραγωδίες των ναυτικών δυστυχημάτων μεταναστών, χάρη σε κλήσεις μεταναστών ή συγγενών τους στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης, ανέφερε την Κυριακή ότι άλλοι 44 μετανάστες πνίγηκαν μετά τη βύθιση του σκάφους τους στα ανοιχτά του νότιου Μαρόκου. Οι μαροκινές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

  Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, 6.624 μετανάστες έφτασαν στους Κανάριους Νήσους, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής Αφρικής, 50% περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

  Το 2021, περισσότεροι από 40.000 μετανάστες, κυρίως από το Μαρόκο, έφτασαν δια θαλάσσης στην ηπειρωτική Ισπανία καθώς και στα αρχιπέλαγα των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων.

  Σύμφωνα με την Caminando Fronteras, 4.404 μετανάστες πέρυσι πνίγηκαν στη θάλασσα ή θεωρούνται αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία, αριθμός διπλάσιος από το 2020.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ